Svjetski dan i Nedjelja/Tjedan Crvenog krsta/križa

Organizacija Crvenog krsta/križa ovih dana obilježava svoje značajne datume, Svjetski dan Crvenog krsta/križa – 8. maj/svibanj, u znak rođenja Anri Dinana, osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, kada počinje i Nedelja/Tjedan Crvenog krsta/križa, koja traje od 08 – 15. maja/svibnja.

Društvo Crvenog krsta/križa BiH u 2012. godini obilježava ove značajne datume pod motom:

„Mladi u akciji“

Sve organizacije Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca u svijetu ovaj dan obilježavaju sa istim sloganom.

Svjetski dan Crvenog krsta/križa i Crvenog polumeseca predstavlja priliku da svako nacionalno društvo radi na fokusiran način i da bi se ostvarila promocija programa i aktivnosti nacionalnih društava u zajednicama.

Tim povodom Međunarodna federacija društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumeseca, imajući u vidu univerzalne probleme sa kojima se svijet suočio posljednjih godina, trendove koji dominiraju u odnosima razvijenih i nerazvijenih zemalja i zajednica, a posebno strateške ciljeve koje predviđa Strategija 2020, pozvala je sva nacionalna društva – članove, kao što je i Društvo Crvenog krsta/križa BiH, da planiraju akcije u jednoj od tri oblasti:

1) pomoć lokalnoj zajednici radi bolje pripreme za katastrofe i druge nesreće,

2) podrška omogućavanju ravnopravnog pristupa zdravstvenoj zaštiti u miru i u vrijeme oružanih sukoba, ili

3) izgradnja kulture nenasilja i mira.

Zbivanja krajem 20. i početkom 21. vijeka ukazala su na potrebu da se omogući ravnopravan pristup osnovnim uslugama sa ciljem izgradnje i očuvanja ljudskog dostojanstva.

Razvoj i širenje znanja o kulturi nenasilja, toleranciji, poštovanju multikulturalnosti i mira, a posebno Osnovnih principa Međunarodnog pokreta, dio su tradicionalnih i stalnih aktivnosti unutar strukture Društva Crvenog krsta/križa BiH.

Akcenat ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana Crvenog krsta/križa i Crvenog polumeseca i Nedjelje/Tjedna Crvenog krsta/križa je u aktivnostima mladih. Polovina od 13 miliona članova Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca u cijelom svijetu su mladi ljudi. Zamislite koliki je njihov potencijal da naprave pozitivne promjene u svojim zajednicama.

Predstavnici mladih su, 2009.godine, u ime mladih članova i volontera Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca u cijelom svijetu – sačinili Deklaraciju iz Solferina: obavezu da čine više, da rade bolje i da postižu više u pružanju usluga ugroženim ljudima. Na osnovu datih obaveza, mladi članovi Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, širom svijeta, značajno djeluju u svojim zajednicama danas.

U svjetlu većih izazova kao što su klimatske promjene, sukobi i nasilje, urbanizacija i migracije, mladi ljudi svuda pokazuju da žele biti dio rješenja problema. Kroz članstvo u Crvenom krstu/križu i Crvenom polumjesecu oni daruju svoje vrijeme, talent i energiju. Oni koriste moć tehnologije. Pomažu zajednicama da se pripreme za katastrofe, oni promovišu zdrav način življenja, mogućnosti pristupa zdravstvenim uslugama i podržavaju kulturu mira i nenasilja.

Centralna manifestacija Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine u okviru Nedjelje/Tjedna Crvenog krsta/križa će biti:

Promocija predstave „Sedam principa“ u okviru koje će mladi volonteri igrom, plesom i glumom dočarati principe na kojima se zasniva rad Crvenog krsta/križa. Predstava će se održati 10.05.2012.godine u BKC-u (Branilaca Sarajeva 24, Sarajevo) sa početkom u 19:00h.

Unutar strukture Društva Crvenog krsta/križa ovi značajni datumi obilježit će se i nizom drugih aktivnosti.

Vi ste ovdje: Početak Novosti Svjetski dan i Nedjelja/Tjedan Crvenog krsta/križa