Pomoć ugroženom stanovništvu

Pomoć ugroženom stanovništvu

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine je odmah stavilo na raspolaganje sve svoje kapacitete i resurse kako bi pravovremeno odgovorili na prirodnu nedaću, ublažili posljedice i pomogli pogođenom stanovništvu. U tom cilju Društvo Crvenog krsta/križa BiH je odmah uputilo Apel za pomoć prema Međunarodnoj Federaciji Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca u Ženevi.

Apel je odobren i sredstva iz ovog Apela (sredstva iz DREF-a) će se iskoristiti za nabavku paketa hrane i deka(ćebadi) koje će u narednom periodu biti podijeljeni najugroženijim građanima BiH.

Entitetske organizacije Crvenog križa su sa svoje strane uložile velike napore da pomognu stanovništvu nastojeći da je pruže tamo gdje je najpotrebnija.

Crveni križ Federacijeje stavio na raspolaganje sve svoje kapacitete i resurse (uposleni, volonteri, terenska vozila, rezerve hrane i higijene, deke i ostalo ) strukturama Civilne zaštite u općinama, kantonima i Federaciji BiH.

Crveni križ Grada Mostara je zajedno sa pripadnicima civilne zaštite učestvovao u spašavanju građana blokiranih u Salakovcu kod Mostara

pripremljeni su i isporučeni topli obroci i topli čajevi iz kuhinje Crvenog križa Kantona Sarajevo za korisnike u općinama Centar, Stari grad, Novo Sarajevo i Novi grad, a u narednim danima hrana će se isporučiti i korisnicima u Vogošći, Ilidži, Hadžićima i Ilijašu

U saradnji sa Federalnim štabom civilne zaštite i Oružanim snagama BiH, zračnim putem (helikopterom) izvršen transport 40. paketa hrane i nešto pelena za bebe za ugroženo stanovništva u općini Gacko

U naredna dva dana od strane Crvenog križa Tuzlanskog kantona bitiće isporučena pomoć ugroženim građanima u općini Kladanj

Crveni križ Federacije je apelirao na građane da u ovim teškim vremenima iskažu solidarnost, posebno sa starima i bolesnima koji su bez sredstava za egzistenciju i neophodnih lijekova i medicinske pomoći.

Crveni krst Republike Srpskeje u protekla 4 dana obezbijedio iz svojih rezervi 250 paketa hrane i higijenskih artikala za ugroženo stanovništvo. Paketi su dostavljeni u najugroženija područja a to su: Romanija, Sokolac, Han Pijesak, Čajniče i Kalinovik. Ova pomoć je dopremljena zahvaljujući saradnji sa Civilnom Zaštitom i Helikopterskim servisom Republike Srpske koji su u zavejana sela pomoć dostavljali helikopterima .

Posebno teška situacija je u dijelovima opštine Istočno Novo Sarajevo ( Hreša, Vučja Luka ) i dijelovima Trebevića gdje su neka domaćinstva potpuno odsječena i nedostupna volonterima Crvenog krsta. Slična situacija je u Nevesinju i Kalinoviku.

Opštinske organizacije Crvenog krsta neprestano dostavljaju svoje potrebe tako da je akcija u toku i za očekivati je da će se nastaviti u narednih nekoliko dana.

Vi ste ovdje: Početak Novosti Pomoć ugroženom stanovništvu