Međunarodni dan volontera

Međunarodni dan volontera

Približno 1 bilion ljudi širom svijeta dobrovoljno volontira. Kako se pripremamo da obilježimo Međunarodni dan volontera, 05. decembar, važno je naglasiti predanost volontera da budu na usluzi i po cijenu velikog sopstvenog odricanja.

Međunarodni dan volontera proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 17. decembra 1985.godine. Od tada se 05. decembar obilježava svake godine kao međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak. Cilj je aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad obilježiti i učiniti vidljivim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Kao dio najveće humanitarne mreže u svijetu, Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine podstiće vladu i civilni sektor da urade više u svrhu zaštite, promocije i prepoznavanja volontera.

Volonteri su uvijek prvi reagovali tokom bilo koje akcije ili vandredne situacije u zemlji.

Stoga je neophodno da vlada, civilni sektor i Crveni krst/križ rade zajedno na jačanju važnosti volonterstva u svakodnevnim i vandrednim situacijama.

U strukturi Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine 05. decembar će se obilježiti kroz razne aktivnosti volontera na lokalnom nivou. Dodjeljivanje zahvalnica za volontera godine, predstavama, druženjima volontera itsl.

Kako je volonterizam jedan od osnovnih principa pokreta ovaj dan je veoma važan za Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine i ovom prilikom želimo uputiti čestitke svim volonterima.

Povodom dana volontera 05.12.2011. godine u strukturi DCK BiH realizovat će se sljedeće aktivnosti:

  1. u Domu penzionera u Tuzli, sa početkom u 12.00 sati održat će se svečana dodjela priznanja volonterima. Devet volontera će primiti priznaje „Volonter godine“, a 34 volontera će primiti Zahvalnicu. Dodjelu najviših priznanja u Tuzli organizirao je i priznanja dodjelio Crveni križ Federacije BiH u saradnji sa Crvenim križem TK.
  2. U Domu kulture Srebrenik u 18.00 sati premijerno će biti izvedena predstava „Sedam principa“ u režiji Kluba mladih Crvenog križa općine Srebrenik.
  3. U Crvenom krstu/križu Brčko Distrikta BiH sa početkom u 12.00 sati počinje akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Istog dana sa početkom u 19.00 sati organizovana je zabava za volontere koja će se održati u prostorijama Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH.
  4. Opštinske organizacije Crvenog krsta/križa danas organizuju druženja za volontere u sklopu kojih će na prigodan način biti djeljene zahvalnice.
Vi ste ovdje: Početak Novosti Međunarodni dan volontera