Otpočela treća faza radova obnove zgrade DCK BiH u Sarajevu

dck-bih04
Dana 29.09.2016. godine  izvršeno je zvanično uvođenje u posao izvođača radova treće faze obnove zgrade DCK BiH u Sarajevu, Kranjčevićeva 2 ("Uređenje dijela enterijera I kata za smještaj Stručne službe DCK BiH").

Nakon provedenog otvorenog postupka za izvođenje radova od strane Komisije/Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika ista je donijela odluku o dodjeli ugovora firmi "Kolinvest" d.o.o. Sarajevo, kao najpovoljnijem ponuđaču (160.226,61 KM bez PDV-a, odnosno 187.465,13 KM sa PDV-om).
Također, Komisija/Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika je, nakon procedure javne nabavke roba, usluga i radova, donijela odluka o dodjeli ugovora najpovoljnijem ponuđaču usluga nadzora nad radovima  firmi "Urbing" d.o.o. Sarajevo (4.800,00 KM bez PDV-a, odnosno 5.616,00 KM sa PDV-om).
Donator III faze radova obnove zgrade DCK BiH je Specijalni fond za kulturno naslijeđe pri Veleposlanstvu SAD-a u Bosni i Hercegovini.
Prije samog obilaska gradilišta od strane predstavnika DCK BiH, Komisije/Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika, izvođača radova "Kolinvest" d.o.o Sarajevo, nadzora nad radovima "Urbing" d.o.o Sarajevo, Delegacije MKCK-a u Bosni i Hercegovini, CK F BiH-a, tehničkog konsultanta DCK BiH, te TOP LISTE NADREALISTA (jedinih prijavljenih po Javnom pozivu DCK BiH za zajedničko partnerstvo u obnovi zgrade DCK BiH u Sarajevu - prostora bivšeg Kina "Sutjeska" i pratećih sadržaja), nazočnima se obratio Glavni tajnik DCK BiH gosp. Branko Leko istaknuvši sljedeće: "Prije dvije i pol godine na Izbornoj sjednici Skupštine DCK BiH sam naglasio da mi je na prvom mjestu od mandatnih ciljeva obnova zgrade DCK BiH u Sarajevu i odlazak Stručne službe iz podstanarstva u kojem se nalazi još od 2000-te godine. Dobio sam snažan aplauz - podršku zastupnika/delegata. No mnogi su mi već poslije sjednice govorili da je to nerealno, ili tek rijetki optimisti da je to ipak moguće. Po dolasku na posao prvi radni dan u Stručnu službu to sam rekao i zaposlenicima, kao i jednoj TV postaji - naručenoj da pripremi negativnu informaciju. I tada, pa i kasnije više puta zaposlenici su mi rekli da je to neostvarivo i za dva mandata. Danas mogu reći da je useljenje izvjesno već na proljeće sljedeće godine."
U nastavku gospodin Leko je spomenuo donatora prve faze radova na obnovi zgrade (Specijalni fond za kulturno naslijeđe pri Veleposlanstvu SAD-a u BiH, te dio nedostajućih sredstava od strane strukture CK F BiH, odnosno II faze (Italijanski Crveni križ), naglasio postojanje odlične i gotovo svakodnevne komunikacije i suradnje sa Komisijom/Povjerenstvom za  očuvanje nacionalnih spomenika (istaknuvši posebno koordinatora prve i treće faze gosp. Adija Ćorovića), tehničkog konsultanta gosp. Predraga Kožulja, podrške entitetskih organizacija Crvenog križa/krsta, Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH, Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Federalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Predsjedništva DCK BiH na čelu s Predsjednikom mr. Rajkom Lazićem.
Izvođačima radova poželio je sigurnost na radu uz obavezu poštivanja ugovorenih rokova i kvalitete u radu, implementatoru redovitost u izmirivanju financijskih obaveza izvođaču radova i nadzoru radova, nadzoru i tehničkom konsultantu profesionalnost, stručnost i odgovornost. Zahvalio se na prisustvu i predstavnici Delegacije MKCK-a u BiH g-đi Zorici Lučić, predstavnicima CK F BiH (g-đa Nevenka Milanović i gosp. Senadin Kumro), TOP LISTE NADREALISTA (gosp. Zenit Đozić), poželjevši i nagovjestivši da bi u povodu ceremonije završetka radova III faze, te useljenja Stručne službe u zgradu prostor u kome se sada nalaze (bivše Kino "Sutjeska") trebao biti pretjesan da primi sve one koji će tada biti tu.
Predsjednik DCK BiH mr. Rajko Lazić je u svom krakom obraćanju istaknuo: "Predsjedništvo je tu da da svu moguću podršku Generalnom sekretaru koji svakodnevno radi na onome što smo zajednički najavili i zacratli kao jedan od prioriteta na Izbornoj Skupštini u martu 2014. godine. Obnova zgrade DCK BiH je svakako u vrhu tih prioriteta, rezultati su vidljivi, prije dvije i pol godine ovdje se gotovo da nije moglo ući – smeće i otpad svuda, a već na kraju 2015. godine zgrada je bila pokrivena. Krajem 2016. godine već ćemo razgovarati o mjesecu, odnosno terminu useljenja Stručne službe u ovaj objekat. Nadam se da smo na dobrom putu da uđemo i u strateško partnerstvo sa zainteresiranima (TOP LISTA NADREALISTA) vezanom za uređenje prostora bivšeg Kina “Sutjeska” i pratećih sadržaja. Vrijeme koje je iza nas nismo uzaludno potrošili, istim tempom nastavljamo dalje u rješavanju zacrtanih strateških ciljeva."
Gosp. Adi Ćorović je skupa sa gosp. Predragom Kožuljem nazočne proveo kroz cijeli prostor zgrade, te su isti detaljno objasnili tijek aktivnosti u I i II fazi radova, probleme na koje su nailazili, ali i odgovornost i stručnost svih koji su na bilo koji način sudjelovali u implementaciji istih. Posebno su naglasili predanost Glavnog tajnika bez čije bi svakodnevne podrške i aktivnosti sve bilo puno teže i sporije, ali i Predsjednika, te cijelog Predsjedništva DCK BiH koji su kontinuirano obavještavani o aktivnostima, te davali podršku istima i donosili odluke iz svoje nadležnosti.
Predstavnici izvođača radova, kao i nadzora radova su istaknuli da će maksimalno profesionalno i odgovorno uraditi ugovorima regulirane poslove, vjerujući da će i rokovi biti ispoštovani na zajedničko zadovoljstvo svih zainteresiranih.

Vi ste ovdje: Početak Novosti Otpočela treća faza radova obnove zgrade DCK BiH u Sarajevu