Mladi DCK BiH na međunarodnom skupu posvećenom borbi protiv trgovine ljudima

trgovina-ljudima-beograd-04

U Beogradu je od 23. do 27. rujna 2016.godine  u prostorijama Crvenog krsta Srbije održan  trening trenera fokusiran na borbu protiv trgovine ljudima, sa posebnim naglaskom na preventivne mjere.

Trening u organizaciji Centra za suradnju na Mediteranu (CCM) iz Barselone i Crvenog krsta Srbije okupio je mlade iz dvanaest nacionalnih društava sljedećih mediteranskih zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Egipat, Hrvatska, Italija, Palestina, Portugal, Srbija, Španjolska, Tunis i Turska. Mlade DCK BiH predstavljale su Ana Ćirić i Julia Matošević, te Jasmin Nikšić ispred Europskog koordinacijskog odbora mladih Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (EYCC).
Trening se bazirao na podizanje svijesti o trgovini ljudima, približavajući budućim trenerima trenutnu situaciju i izazove, statističkim podacima i primjerima s kojima se suočavaju Republika Srbija, Hrvatska i migranti. U teorijskom dijelu treninga sudjelovale su stručne osobe iz vladinih i nevladinih organizacija koje se bave pitanjima migracija, trgovine ljudima i pružanjem pomoći žrtvama; među kojima su Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srbije, IOM, UNHCR,  IFRC, ICRC i NVO Atina. U praktičnom dijelu treninga, treneri za prevenciju trgovine ljudima iz Crvenog krsta Srbije su kroz brojne radionice svoje buduće kolege podučavali načinima i sredstvima podizanja svijesti o trgovini ljudima kod različitih ciljanih grupa. Sudionicima treninga je pruženo osnovno znanje o problematici, preventivne mjere, tehnike educiranja i materijali za rad.
Osim radionica i predavanja, sudionici su imali priliku razmijeniti iskustva, primjere dobre prakse i aktivnosti mladih iz svojih nacionalnih društava, sklopiti nova prijateljstva i suradnje, te upoznati kulture drugih država i specifičnosti njihovih nacionalnih društava CK i CP na interkulturalnom sajmu.

Vi ste ovdje: Početak Novosti Mladi DCK BiH na međunarodnom skupu posvećenom borbi protiv trgovine ljudima