Glavni tajnik DCK BiH na svečanosti otvaranja područne škole Donji Žabar u Lončarima

donji-zabar-loncari05

Na poziv načelnika općine Donji Žabar gosp. Željka Marjanovića Glavni tajnik DCK BiH gosp. Branko Leko je dana 14.10.2016. godine boravio u ovoj općini, te bio nazočan ceremoniji otvaranja nove područne škole u Lončarima.

Ukupna sredstva koja su utrošena u izgradnju ovog objekta iznose 450.000,00 KM izjavio je načelnik Marjanović. Gradnja škole trajala je skoro 10 (deset) godina, a Društvo  Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine je, nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile i ovaj dio Bosne i Hercegovine, na prijedlog Crvenog krsta Republike Srpske – po sklapanju Ugovora, općini Donji Žabar uplatilo  29.337,45 KM (15.000,00 EUR-a), od dijela donacije Coca-Cole HBC  B-H Sarajevo. Drugi dio donacije Coca-Cole HBC B-H Sarajevo u istom iznosu uplaćen je na račun     izvođača radova na obnovi Osnovne škole “Abdulvehab Ilhamija” u općini Žepče.
Sredstva koja je DCK BiH uplatilo općini Donji Žabar su udružena sa drugim donacijama  (Vlada Brčko distrikta BiH, UNDP BiH, Ambasada Kraljevine Norveške i Ambasada  Republike Srbije). Predstavnicima navedenih donatora su prije svečanog presjecanja vrpce, te prigodnog programa u izvedbi učenika ove škole, uručene zahvalnice, a prigodu da se obrate dobili su Glavni tajnik DCK BiH gosp. Branko Leko, te ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji  NJ.E. gosp. Lazar Mirkić, zajednički istaknuvši zadovoljstvo što su bili u prilici pomoći, ili predložiti donatorima utrošak sredstava i u manje sredine,  a na dobrobit svih onih koji u njima žive.
Riječi zahvale posebno je izrekla direktorica škole g-đa Dušanka Jovanović, nakon čega je uslijedio vjerski dio – obred blagoslivljanja prostorija, te nastavak kulturno-zabavnog programa.

Vi ste ovdje: Početak Novosti Glavni tajnik DCK BiH na svečanosti otvaranja područne škole Donji Žabar u Lončarima