Posjeta delegacije Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata

arapski-emirati-posjeta08

Visoka delegacija Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata (CP UAE) koju je je predvodio NJ.E. Fahad Abdelrahman Bin Sultan, Zamjenik generalnog sekretara za međunarodnu pomoć, posjetila je sjedište Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine (DCK BiH) dana 14.10.2016. godine.

Ispred DCK BiH predstavnicima visoke delegacije CP UAE pozdrave dobrodošlice uputio je mr Rajko Lazić, Predsjednik DCK BiH, te je prvo upriličena posjeta zgradi DCK BiH – nacionalnom spomeniku, o čijim je fazama obnove devetočlanu delegaciju CP UAE informisala g-đa Zvjezdana Lalić, inženjer za nadzor radova III faze koja je stručno predstavila informacije o tome šta je do sada urađeno u prethodne dvije faze obnove zgrade, kao i radove u III fazi (uređenje unutrašnjeg enterijera na prvom spratu zgrade) koja je u toku.

Na sastanku u sjedištu DCK BiH, koji je potom uslijedio, članovima visoke delegacije CP UAE obratili su se  Predsjednik DCK BiH mr Rajko Lazić, Glavni tajnik DCK BiH gosp. Branko Leko i Generalni sekretar CK FBiH gosp. Namik Hodžić. Tom prilikom istaknuta je zahvalnost sjedištu CP UAE, kao i kancelariji CP UAE u BiH, na čijem je čelu direktor gosp. Mahmoud Ali na dugogodišnjoj pomoći koja se pruža kroz nekoliko projekata u BiH, te su istaknuti strateški prioriteti rukovodstva DCK BiH u sadašnjem mandatu: pravna i finansijska konsolidacija sjedišta DCK BiH i obnova i preseljenje u zgradu DCK BiH, što će doprinijeti postizanju samoodrživosti DCK BiH i jačanju njegovih kapaciteta u odgovoru na potrebe ugroženog stanovništva u BiH. 

Na sastanku je, pored toga što su predstavljene potrebe DCK BiH kroz prioritetne socijalne projekte (pružanje humanitarne pomoći u raznim vidovima (pomoć socijalno ugroženim porodicama, obroci u kuhinjama CK), pružanje usluga kućne njege) i projekte u okviru Programa pripreme i odgovora na katastrofe,  takođe predložena međusobna razmjena iskustava kroz uzvratne posjete, te potpisivanje Memoranduma o razumijevanju ili Okvirnog sporazuma o saradnji kroz različite projekte koji bi se realoizovali uz finansijsku podršku CP UAE, uključujući i projekat obnove zgrade DCK BiH.

Vi ste ovdje: Početak Novosti Posjeta delegacije Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata