Crveni križ u posjeti dječaku nastradalom od mine

info-3-03

Delegacija Crvenog križa posjetila je 23.11.2016. godine šesnaestogodišnjeg dječaka Aldina Karavdića iz Mostara koji je ljetos teško povrijeđen kada je nagazio na minu dok je čuvao stado koza u blizini starog pravoslavnog groblja na brdu iznad Mostara.

„Supruga i ja smo bili u kući kada se začula eksplozija. Istrčali smo napolje i ugledali kako prema nama trči sin krvav po cijelom tijelu“ – rekao je Hamiz Karavdić, otac nastradalog dječaka.  Dodao je da na tom području djeca iz naselja već godinama čuvaju stoku i da lokalno stanovništvo nema saznanja o postojanju minskih polja.

Predstavnici Civilne zaštite i BHMAC-a koji su prisustvovali uviđaju postavili su jednu tablu upozorenja na opasnost od mina i obećali lokalnom stanovništvu da će to područje biti prioritetno očišćeno od mina obzirom da se nalazi u neposrednoj blizini naselja. Međutim, još uvijek nisu preduzete konkretne aktivnosti po tom pitanju, a mještani nastavljaju sa svakodnevnim aktivnostima strahujući za živote svojih najbližih.

Porodica nastradalog dječaka broji ukupno sedam članova, od čega petero djece. Nalaze se teškom materijalnom stanju i žive isključivo od bavljenja poljoprivrede i stočarstva. Predstavnici Crvenog križa su tokom posjete ovoj porodici uručili prigodne poklone za djecu i pakete hrane i higijene. Pored riječi zahvalnosti osoblju Crvenog križa porodica Karavdić je apelovala da se problem mina pokuša rješiti što prije, naglašavajući da lokalno stanovništvo nastavlja koristiti sumnjivu površinu za ispašu stoke iz egzistencijalnih razloga.

Vi ste ovdje: Početak Novosti Crveni križ u posjeti dječaku nastradalom od mine