Italijanski Crveni križ uplatio nedostajuća sredstva za Fazu II obnove zgrade DCK BiH

CK-6-12-04

Italijanski Crveni križ je jedno od nacionalnih društava s kojim DCK BiH ima vrlo dobru saradnju već više od 10 (deset) godina, uz veliku podršku koja je od strane ovog nacionalnog društva preko strukture DCK BiH pružana u raznim projektima (Kućna njega, Aktivno starenje, Organizacioni razvoj, Socijalna inkluzija Roma, Prva pomoć na radnom mjestu, te brojne druge aktivnosti).

Kruna dugogodišnje saradnje i podrške dva sestrinska nacionalna društva ozvaničena je i posebnim Sporazumom potpisanim u martu 2015. godine, nakon čega je Italijanski Crveni križ za Fazu II obnove zgrade DCK BiH („Pokrov zgrade DCK BiH u Sarajevu – nacionalnog spomenika“ na račun DCK BiH uplatio iznos od 65.445 EUR-a.

Kako je za ukupnu implementaciju Faze II nedostajao iznos od 19.056,60 EUR-a (37.271,47 KM sa uračunatim PDV-om), to je delegacija DCK BiH dana 07.12.2015. godine (za vrijeme prošlogodišnjih statutarnih sastanaka u Ženevi, Švicarska) održala posebni sastanak sa predsjednikom Italijanskog Crvenog križa (ujedno i Potpredsjednikom Međunarodne Federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca) gosp. Francescom Roccom sa saradnicima.

Gosp. Rocca je na održanom sastanku istaknuo da Italijanski Crveni križ prolazi kroz određene strukturalne promjene, što može donekle biti uzrok nešto kasnijeg doniranja nedostajućih sredstava za Fazu II obnove zgrade DCK BiH u Sarajevu, ali ostaje opredjeljenost da se to uradi. To je ponovo pismeno potvrđeno u pismu Predsjedniku i Generalnom sekretaru DCK BiH (gosp. Rajku Laziću i gosp. Branku Leki) u mjesecu junu 2016. godine.

Ovih dana Italijanski Crveni križ je izvršio dato obećanje, na račun DCK BiH uplaćen je iznos od 19.057 EUR-a, čime su se i formalno stekli uslovi potpunog „zaokruživanja“ financijske konstrukcije Faze II obnove zgrade „Uređenje dijela enterijera I sprata zgrade DCK BiH u Sarajevu – za smještaj Stručne službe“.

Iz sadašnje perspektive gledano, (uz pretpostavku prevazilaženja mogućih administrativnih barijera), kao realnim se može planirati preseljenje Stručne službe u svoj objekat, te odlazak iz šesnaestogodišnjeg podstanarstva na proljeće 2017. godine.

Vi ste ovdje: Početak Novosti Italijanski Crveni križ uplatio nedostajuća sredstva za Fazu II obnove zgrade DCK BiH