Trening iz pružanja psihosocijalne podrške u kriznim situacijama

CK-9-12-zagreb-01

Hrvatski Crveni križ je u razdoblju od 01. do 04.12.2016. godine organizirao trening iz oblasti „Psihosocijalna podrška u kriznim situacijama“. Trening je održan u prostorijama hotela Archotel u Zagrebu, a sudionici su bili predstavnici gradskih organizacija HCK iz cijele Hrvatske, te kao gosti predstavnici DCKBIH i CK Crne Gore.

Ispred strukture DCKBIH, treningu su prisustvovali gđa Edina Ahmagić, Stručna služba DCK BiH, gđa Vihorka Tomas, Šef Službe traženja CK FBiH i g-đica Olja Lasica, volonter CKRS. Obuku su vodili iskusni uposlenici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa, kao i ugledni profesori sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu - odsjek za psihologiju.

Teme obrađene u toku treninga: Krizne situacije i uloga profesionalaca i volontera u pružanju psihosocijalne podrške; Stres i nošenje sa stresom; Gubitak i tugovanje; Psihosocijalna podrška na razini lokalne zajednice; Koje su ugrožene grupacije u zajednici; Utjecaj zajednice na pojedinca; PSS u zajednici; Primjeri iz praske; Nasilje uvjetovano spolom i rodom; Psihosocijalna prva pomoć i komunikacija podrške; Rad sa djecom i dječje reakcije u kriznim situacijama; PSS za djecu. Četvrtog dana treninga predstavnica DCKBIH, g-đa Vihorka Tomas je prezentirala rad Službe traženja i pružanje psihosocijalne podrške kao neodvojivog segmenta svih aktivnosti unutar Službe traženja.

Prezentacija je veoma dobro prihvaćena od strane svih sudionika koji su pokazali  zainteresiranost kroz postavljanje brojnih pitanja. Predstavnica DCKBIH, gđa Edina Ahmagić je na sastanku sa predstavnikom IFRC-a  gosp. Jeyathesan Kulasingamom, delegatom za zdravstvo i socijalnu skrb i gđom Sanjom Pupačić,  Hrvatski Crveni križ razgovarala o mogućnosti organiziranja PSP treninga za naše profesionalno osoblje i volontere. Kolege iz IFRC i HCK su pokazale veliku spremnost da pruže podršku u ovu svrhu, te je zaključeno da  se planirane  aktivnosti konkretnije dogovaraju nakon Božića i Nove godine.

Vi ste ovdje: Početak Novosti Trening iz pružanja psihosocijalne podrške u kriznim situacijama