Posjeta zgradi DCK BiH predstavnika donatora, vlasnika i Komisije/Povjerenstva za nacionalne spomenike

CK-9-12-posjeta-zgradi04-

Dana 06.12.2016. godine upriličena je zajednička posjeta zgradi DCK BiH u Sarajevu – Nacionalnom spomeniku od strane predstavnika donatora, vlasnika i Komisije/Povjerenstva za nacionalne spomenike, a na kojoj su u tijeku radovi na implementaciji III faze obnove: “Uređenje djela enterijera I kata zgrade DCK BiH u Sarajevu za smještaj Stručne službe”.

Donator ove faze je Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini (Specijalni fond američkih ambasadora za kulturno naslijeđe), a radove u vrijednosti od 160,226,61 KM bez PDV-a, odnosno 187.465,13 KM sa PDV-om izvodi firma “Kolinvest” d.o.o. Sarajevo. Ispred donatora obilsku je prisustovala g-đa Elizabeta Delalić, te ispred Komisije/Povjerenstva za nacionalne spomenike  koordinator gosp. Adi Ćorović.

U nazočnosti predstavnika vlasnika zgrade gosp. Branka Leke, Glavnog tajnika DCK BiH šef gradilišta gosp. Mirza Muratagić i poslovođa gosp. Esad Ešpić prošli su sa sugostima kroz cijelu zgradu, a posebno i detaljno su objanili tijek radova na III fazi koja je otpočela 29.09.2016. godine i koja teče planiranom dinamikom (urađen je veći dio građevinskih radova, malter, estrih, elektro-instalacije, uređuju se sanitarni čvorovi, uskoro će biti postavljeni prozori, otpčelo je preziđivanje prostorija,…).

G-đa Delalić je izrazila zadovoljstvo viđenim, kao i ostali gore pobrojani, o čemu će biti proslijeđeno i pismeno izvješće sa fotodokumentacijom i financijskim pravdanjima nadležnima. Posjeta je dio redovite procedure sprovođenja monitoring napretka radova na objektu i procesa implementacije projektnih aktivnosti kako bi sve bilo u skladu originalno predviđenim projektom ove faze radova.

Također se poveo i inicijalni razgovor o pripremnim aktivnostima vezanim za javnu promociju završetka ove faze radova (posebno za manji broj uzvanika na razini ambasadora, političkih predstavnika raznih razina,…), ili povodom useljena Stručne službe DCK BiH u zgradu (sa većim brojem uzvanika, uključujući posebno i predstavnika donatora II faze “Pokrov zgrade DCK BiH u Sarajevu – Nacionalnog spomenika” – Italijanski Crveni križ, kao i kulturnu manifestaciju u sklopu Projekta III faze “Moja Bosna i Hercegovina – moje naslijeđe”.

Zaključeno je da će se o ovim pitanjima nastaviti razgovarati i da je potrebno postići dogovor na najvišoj razini svih uključenih u Projekt.

Vi ste ovdje: Početak Novosti Posjeta zgradi DCK BiH predstavnika donatora, vlasnika i Komisije/Povjerenstva za nacionalne spomenike