U Mostaru održano 15. državno natjecanje u pružanju prve pomoći

ck-12-12-mostar-drzavno-takmicenje-33

10.12.2016. godine održano je 15. državno natjecanje u pružanju prve pomoći u organizaciji DCK BiH i suorganizaciji Crvenog križa Grada Mostara – domaćina ove manifestacije.

Svečanost otvaranja ovog natjecanja održana je u petak 09.12.2016. godine u Narodnom pozorištu Mostar, a u sklopu programa nastupile su članice Plesnog studija „Mo-stars“ i grupa Mostarske kiše, prikazan je film o povijesti grada Mostara i Hercegovine, te prezentacija o djelovanju Crvenog križa. Natjecateljima i gostima su se obratili g-din Alen Kajtaz, tajnik Crvenog križa Grada Mostara koji je izrazio svoje zadovoljstvo što je grad Mostar domaćin ove manifestacije, g-din Branko Leko, glavni tajnik DCK BiH koji je prigodnim govorom državno natjecanje iz Prve Pomoći proglasio otvorenim i glavni sudija natjecanja dr Vedad Herenda koji je natjecateljima i gostima dao par uvodnih napomena o samom tijeku natjecanja koje je nazvao najboljom smotrom Crvenog križa te je za sav dosadašnji trud i rad sve ekipe proglasio pobjednicima.

Na sam dan natjecanja 10.12.2016.godine na poligonima u Sjevernom logoru – Mostar, u realističnim simulacijama stvarnih situacija prometne nesreće, obrušavanja građevinske skele na prolaznike, zatim migracije izbjeglica koje su tijekom putovanja pretrpjeli ozlijede, incidenta u minskom polju i nesreće u pilani, natjecatelji su prezentirali svoje vještine iz pružanja prve pomoći.

Glavni sudac državnog natjecanja iz pružanja Prve pomoći, dr Vedad Herenda iz Sarajeva izjavio je da su ovakva natjecanja posebno značajna zbog simulacije stvarnih prikaza situacija koje se događaju u svakodnevnom životu. „Natjecanja poput ovog imaju za cilj jačanje sustava zaštite i spašavanja, kao i razmjenu iskustava ekipa iz cijele države BiH, iz oba entiteta“, kazao je Herenda.

Titulu najboljih na ovom natjecanju osvojila je omladina iz Crvenog križa Ilidža i podmladak Crvenog krsta Istočna Ilidža. Za ovu titulu borila su se 72 natjecatelja i to u šest ekipa podmlatka i šest ekipa omladine.

Ukupni plasman ekipa: Bodovi

Podmladak
1. Podmladak CK Istočna Ilidža (2255)
2. OŠ „Pofalići“ Novo Sarajevo (1964)
3. OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ Kakanj (1700)
4. Prva osnovna škola Bugojno (1577)
5. OŠ „Milan Rakić“ Bukovica Velika Doboj (1552)
6. OŠ „Ivo Andrić“ Banja Luka (1355)

Omladina
1. Četvrta gimnazija Ilidža (1994)
2. Tim mladih CK Općine Živinice (1938)
3. Klub mladih CK Istočna Ilidža (1861)
4. JU „Srednjoškolski centar“ Prijedor (1835)
5. Medicinska škola Doboj (1751)
6. SSŠ Fojnica u Kiseljaku (1726)

Titulu najboljeg markiranta osvojila je Ajla Bešić, Crveni križ Kakanj, a tutulu najboljeg šminkera Marija Novaković, GOCK Banja Luka.

Svim učesnicima natjecanja su podijeljene zahvalnice, a ekipama plasiranim od prvog do trećeg mjesta u obje kategorije su uručene diplome i pehari.

U kategoriji Podmlatka ekipi koja je osvojila treće mjesto diplome i pehar je uručila g-đa Nevenka Milanović, koordinator za zdravstvo CKFBiH, drugoplasiranoj ekipi diplome i pehar je uručio g-din Alen Kajtaz, tajnik Crvenog križa Grada Mostara, a prvoplasiranoj ekipi diplome i pehar je uručio g-din Zdravko Mioč, potpredsjednik DCKBiH.

U kategoriji Omladine ekipi koja je osvojila treće mjesto diplome i pehar je uručila g-đa Ljiljana Gluhović, koordinator za zdravstvo CKRS, drugoplasiranoj ekipi diplome i pehar je uručio g-din Marijan Lovrinović, član Predsjedništva DCK BiH, a prvoplasiranoj ekipi diplome i pehar je uručio g-din Branko Leko, glavni tajnik DCK BiH.

Pobjednička ekipa predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Europskom natjecanju iz pružanja Prve Pomoći (FACE).

Predsjedništvo i Stručna služba DCK BiH upućuje čestitke domaćinu, te svim sudionicima, a posebno pobjedničkim ekipama u obje kategorije.

Na današnji dan, 10. prosinca 1901. godine osnivač Crvenog križa Henry Dunant prvi je dobitnik Nobelove nagrade za mir. Simbolično na isti datum odžano je državno natjecanje iz Prve pomoći. Povezanost Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca s prvom pomoći seže do samog začetka ideje o Crvenom križu. Kad se davne 1859. godine Henry Dunant nakon bitke zatekao na bojnom polju kod Solferina, organizirao je pružanje pomoći ranjenicima obiju zaraćenih strana u crkvi Chiesa Maggiore u selu Castiglione. Njegove plemenite ideje oživotvorene su u Pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, a osposobljavanje ljudi za pružanju prve pomoći bila je i ostala temeljna zadaća nacionalnih društava u cijelome svijetu.

Video sa takmičenja možete pogledati ovdje.

ck-12-12-mostar-drzavno-takmicenje-video01

 


 

Vi ste ovdje: Početak Novosti U Mostaru održano 15. državno natjecanje u pružanju prve pomoći