Sastanak Focal point grupe za Sphere projekat u BiH

sastanak-focal-point-grupe-01

Dana 20.12.2016. godine, u organizaciji Caritasa Bosne i Hercegovine u Sarajevu je održan sastanak Focal point grupe za Sphere projekat u BiH. Sastanku su prisustvovale predstavnice Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine mr Edina Bičakčić, Caritasa BiH Dijana Muzička i Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine (DCK BiH) Žaklina Ninković.

Cilj sastanka je bio da se definira Djelokrug rada Focal point grupe za Sphere projekat u BiH, te da se dogovori način implementacije i promocije Sphere standarda, prvenstveno na nivou BiH, a i šire.

Prethodno je, u organizaciji Caritasa Bosne i Hercegovine, bilo upriličeno pet sastanaka radne grupe za verificiranje Sphere priručnika koju čine predstavnici međunarodnih nevladinih organizacija koje djeluju u Bosni i Hercegovini. Sastanci su održani u Sarajevu u periodu od 31.10-29.11.2016. godine.

Sastancima su prisustvovali: Zlatan Savić i Fuad Imamović iz Caritasa Švicarske, Ahmed Pjano iz organizacije „Save the Children“, Samir Omerović iz World Visiona, Žaklina Ninković iz DCK BiH (prisustvovala na tri sastanka) te Sanja Horvat i Dijana Muzička iz Caritasa Bosne i Hercegovine.

Pomoć oko usklađivanja prevoda priručnika na bosanski, hrvatski i srpski jezik dale su lektorice: Mijana Kuburić, docentica i lektorica srpskog jezika, Dženana Memišević, lektorica bosanskog jezika i Janja Jaković, lektorica hrvatskog jezika.

Ovim projektom, koji financira Švajcarska ambasada u Bosni i Hercegovini, želi se napraviti bolja priprema i ojačati koordinacija u Bosni i Hercegovini kroz uvođenje minimalnih Sphere standarda.

 

Vi ste ovdje: Početak Novosti Sastanak Focal point grupe za Sphere projekat u BiH