Održan sastanak - Evaluacija provedenih mikro projekata „ Aktivno starenje“

sastanak-evaluacije-aktivno-starenje-04

Projekat Aktivno starenje ima za cilj jačanje organizacije Crvenog križa kroz razvoj nacionalnih i lokalnih kapaciteta, da regrutuje aktivne i motivirane starije volontere na lokalnoj razini koji će raditi za dobrobit starijih građana u svojim lokalnim zajednicama.

Bitan cilj projekta je i razvijanje svijesti civilnog društva o važnosti aktivnog starenja, te da starije osobe trebaju da imaju punu kontrolu nad odlukama koje se odnose na njihovu dobrobit u zajednici.

Projekat Aktivno starenje Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine (DCKBiH) tijekom 2016. godine provele su GOCK Trebinje, OOCK Bratunac, GOCK Zenica, GOCK Tuzla i CK Brčko distrikta BiH.To su organizacije koje su prethodno bile dostavile prijedloge projekata na Konkurs DCK BiH i izabrane od strane Komisije koju je imenovalo DCKBiH. Donator ovog projekta je Italijanski Crveni križ preko MFDCKiCP.

Na sastanku evaluacije provedenih mikro-projekata održanog u razdoblju od 20-21.12.2016. godine u Sarajevu su pored predstavnika GOCK Trebinje, OOCK Bratunac, GOCK Zenica, GOCK Tuzla i CK Brčko distrikta BiH, te članova radne grupe DCK BiH za provedbu projekta „Aktivno starenje“ Žakline Ninković i Ljiljane Gluhović, nazočili i gospodin Michele Rezza Sanchez, šef Delegacije Italijanskog Crvenog križa za Balkan sa suradnikom gosp. Vladom Markovićem i predstavnice Kancelarije Švajcarskog Crvenog križa u BiH g-đa Amela Fočić, koordinator programa „Aktivno starenje“ i g-đa Mirsada Jahić, asistent u programu „Aktivno starenje“.

Žaklina Ninković je tom prigodom predstavila projekat i sadašnje stanje njegove provedbe. Zatim su predstavnici svih prethodno pomenutih organizacija CK predstavili realizirane aktivnosti koje će biti realizirane do kraja 2016. godine.

Poslije prezentacija uslijedilo je gledanje kratkog filma o aktivnom starenju koji su pripremili predstavnici Kancelarije Švajcarskog Crvenog križa u BiH. Potom je uslijedila diskusija o tome šta je dobro učinjeno, uočeni problemi i preporuke za dalji rad u oblasti aktivnog starenja. Razmatrani su i naredni koraci u okviru provedbe projekta, nakon završetka realizacije pet mikro-projekata, a posebno imajuću u vidu aktivnosti koje će doprinijeti postizanju samoodrživosti.

Na sastanku je konstatovano da su organizacije CK uradile izuzetne aktivnosti, na veoma kvalitetan način i da će nastojati da se projekat nastavi, za dobrobit korisnika. Svi su istakli poteškoće koje su nastale zbog kašnjenja finansijskih sredstava za njegovu realizaciju, a do kojih je došlo iz objektivnih okolnosti.

Gospodin Michele Rezza Sanchez je izrazio svoje zadovoljstvo što je ponovo sa kolegama i suradnicima u DCK BiH i što se uvjerio u kvalitetnu i uspješnu provedbu projekta. Izrazio je mišljenje da projekat „Aktivno starenje“zaslužuje nastavak i poželio je puno uspjeha strukturi Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine u daljem radu na projektima vezanim za zdravo starenje i skrb o starijima.

 

Vi ste ovdje: Početak Novosti Održan sastanak - Evaluacija provedenih mikro projekata „ Aktivno starenje“