Sastanak u Ambasadi Japana u Bosni i Hercegovini

sastanak-u-ambasadi-japana-u-bih-4

Na inicijativu Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine (DCK BiH) dana 03.03.2017. godine u Sarajevu je održan sastanak predstavnika DCK BiH sa predstavnicima Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini.

Ispred DCK BiH sastanku su prisustvovali predsjednik mr Rajko Lazić, glavni tajnik gosp. Branko Leko i koordinator za međunarodnu suradnju i asistent glavnog tajnika g-đica Žaklina Ninković, a ispred Ambasade Japana prisustvovali su gosp. Kunihiko Yasuda, prvi sekretar i g-đa Lana Guberović, savjetnik za ekonomska pitanja.

Na sastanku su predstavljene informacije o aktivnostima koje se provode na ispunjavanju humanitarnog mandata DCK BiH, te redovnim programskim aktivnostima cjelokupne strukture Crvenog križa kao što su priprema i djelovanje u katastrofama, prva pomoć, dobrovoljno darivanje krvi, zdravstveno prosvjećivanje (što uključuje i obilježavanje Svjetskog dana i Tjedna borbe protiv tuberkuloze), obnavljanje porodičnih veza, upozoravanje na opasnost od mina, širenje znanja o međunarodnom humanitarnom pravu. Posebno je istaknuta važna aktivnost realizovana na prikupljanju i pružanju humanitarne pomoći stanovništvu pogođenom poplavama u 2014. godini, te je iskazana velika zahvalnost Vladi Japana na pomoći upućenoj tom prilikom pogođenom stanovništvu u Doboju i Maglaju, koja je distribuirana uz prisustvo Nj.E. ambasadora Japana.

Takođe je predstavljen i proces obnove zgrade DCK BiH, nacionalnog spomenika i edukativnog centra, koji je pokrenut u mandatnom razdoblju uprave i menadžmenta 2014-2018. godine a odvija se pod patronatom Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH. Tom prilikom pomenuta je mogućnost dostavljanja projektnog prijedloga za jednu od faza obnove zgrade DCK BiH putem poziva koje raspisuje Ambasada Japana u okviru programa pomoći pod nazivom “Grass Roots Projects (GAGP)”, temeljni projekti, imajući u vidu da je GAGP fokusiran na podršku lokalnim zajednicama, odnosno direktno stanovništvu, a sve aktivnosti DCK BiH, uključujući i rezultate aktivnosti i suradnje na međunarodnom planu, su usmjerene na pomoć stanovništvu u lokalnim zajednicama.

Na sastanku je naglašeno da će biti upućen poziv predstavnicima Ambasade Japana za prisustvo na predstojećoj svečanoj ceremoniji koja će biti upriličena povodom očekivanog preseljenja DCK BiH u svoje sjedište, te je uručen prigodan promotivni materijal o aktivnostima DCK BiH.

Vi ste ovdje: Početak Novosti Sastanak u Ambasadi Japana u Bosni i Hercegovini