Delegacija DCK BiH na sastanku u Ambasadi Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini

dckbih-sastanak-ambasada-kraljevine-spanije-u-bih-2

U okviru intenzivnih diplomatskih aktivnosti na polju međunarodne suradnje Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine (DCK BiH), dana 06.03.2017. godine u Sarajevu je održan sastanak predstavnika DCK BiH sa predstavnicima Ambasade Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini.

Ispred DCK BiH sastanku su prisustvovali predsjednik mr Rajko Lazić, glavni tajnik gosp. Branko Leko i koordinator za međunarodnu suradnju i asistent glavnog tajnika g-đica Žaklina Ninković, a ispred Ambasade Kraljevine Španije prisustvovali su Nj.E. Bosco Giménez Soriano, ambasador i gosp. Javier Blanco, zamjenik ambasadora.

Pored informacija o aktivnostima koje se provode na ispunjavanju humanitarnog mandata DCK BiH, na sastanku su Nj.E. ambasadoru i gosp. Blanco predstavljene redovne programske aktivnosti cjelokupne strukture Crvenog križa kao što su priprema i djelovanje u katastrofama, prva pomoć, dobrovoljno darivanje krvi, zdravstveno prosvjećivanje (što uključuje i obilježavanje Svjetskog dana i Tjedna borbe protiv tuberkuloze), obnavljanje porodičnih veza, upozoravanje na opasnost od mina, širenje znanja o međunarodnom humanitarnom pravu. Tom prilikom je, kao aktivnost od izuzetne važnosti koja je doprinijela afirmaciji DCK BiH, navedena akcija pokretanja međunarodnog apela u svibnju 2014. godine za prikupljanje novca i humanitarne robe, koji su potom distribuirani kroz strukturu DCK BiH do krajnjih korisnika pogođenih najtežim poplavama u Bosni i Hercegovini u proteklih stotinu godina.

Takođe je predstavljen i proces obnove zgrade DCK BiH, nacionalnog spomenika kulture, koji je pokrenut u mandatnom razdoblju uprave i menadžmenta 2014-2018. godine a odvija se pod patronatom Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, kao i pitanje povrata imovine DCK BiH u Republici Hrvatskoj. Tom prilikom posebno je istaknuta zahvalnost za financijsku podršku koju je krajem 2016. godine DCK BiH uputilo sestrinsko nacionalno društvo Crvenog križa Španije u iznosu od 15.000 EUR za obnovu zgrade. Takođe je upućena molba Ambasadi Kraljevine Španije za pomoć u opremi ili namještaju povodom očekivanog skorog preseljenja DCK BiH u svoje sjedište.

Na sastanku se razgovaralo i o kandidaturi DCK BiH za domaćinstvo naredne Mediteranske konferencije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca koja se treba održati 2019. godine, gdje je istaknuta snažna podrška predsjednika Španskog Crvenog križa i kolega iz Centra za suradnju u oblasti Mediterana (sa sjedištem u Barseloni) ovoj inicijativi DCK BiH. Takođe je ponuđena i mogućnost suradnje sa Ambasadom na kulturnom planu.

Tom prilikom potvrđeno je da će biti upućen poziv predstavnicima Ambasade Kraljevine Španije za prisustvo na predstojećoj svečanoj ceremoniji koja će biti upriličena povodom preseljenja Stručne službe DCK BiH u svoje sjedište, te je uručen prigodan promotivni materijal o aktivnostima DCK BiH.

Vi ste ovdje: Početak Novosti Delegacija DCK BiH na sastanku u Ambasadi Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini