Posjeta visoke delegacije Društva Turskog Crvenog polumjeseca

posjeta-visoke-delegacije-drustva-turskog-crvenog-kriza-2

Visoka delegacija Društva Turskog Crvenog polumjeseca (DTCP), koju je predvodio gosp. Ismail Hakki Turunç prvi potpredsjednik posjetila je sjedište Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine (DCK BiH) dana 08.03.2017. godine.

Gosp. Turunç je, u svojstvu savjetnika gradonačelnika Istanbula, boravio u zvaničnoj posjeti Upravi Grada Sarajeva te je tom prilikom takođe najavio i posjetu DCK BiH, kao sestrinskom nacionalnom društvu sa kojim DTCP ostvaruje dobru bilateralnu suradnju već dugi niz godina.

Na sastanku u sjedištu DCK BiH, članovima visoke delegacije DCPT obratili su se predsjednik DCK BiH mr Rajko Lazić, glavni tajnik DCK BiH gosp. Branko Leko i generalni sekretar CK FBiH gosp. Namik Hodžić. Tom prilikom istaknuta je zahvalnost Republici Turskoj i DTCP na značajnoj pomoći pruženoj državi i građanima Bosne i Hercegovine, a posebno tokom katastofa koje su u nekoliko navrata zahvatile BiH, te je istaknuto da prijateljski odnosi dvije države treba da se nadograde i od strane dvaju nacionalnih društava kroz uspostavljanje strateškog partnerstva. U tom smislu iskazana je zainteresiranost DCK BiH da se razmijeni koncept Sporazuma o suradnji i definiraju područja od interesa za oba nacionalna društva preko Odjela za međunarodnu suradnju, kako bi u što kraćem roku došlo do potpisivanja istog. Takođe su predstavljeni i strateški prioriteti rukovodstva DCK BiH u sadašnjem mandatu: pravna i financijska konsolidacija sjedišta DCK BiH i obnova i preseljenje u zgradu DCK BiH, što će doprinijeti postizanju samoodrživosti DCK BiH i jačanju njegovih kapaciteta u odgovoru na najurgentnije potrebe stanovništva u BiH. Zatim su prezentovane detaljne informacije o obnovi zgrade DCK BiH – nacionalnog spomenika, izgrađene davne 1928. godine, čija je restauracija podijeljena u nekoliko faza.

Gosp. Turunç se iskreno zahvalio na prijemu i potom predstavio aktivnosti DCP Turske, koje sa tradicijom humanitarnog rada od preko 150 godina i sa svojih 6.500 uposlenika aktivno djeluje kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu. Trenutno su u toku akcije pružanja pomoći za tri miliona izbjeglica iz Sirije koji žive u Republici Turskoj, a kroz koje je utrošeno devet milijardi USD u periodu od 2011. godine do danas. Takođe je pružena pomoć zemljama pogođenim jakim zemljotresima (na Haitiju, u Ekvadoru, Japanu, Nepalu, Pakistanu), zatim nakon cunamija u Indoneziji, te tokom poplava u Makedoniji. Trenutno su u toku akcije pružanja pomoći u Južnom Sudanu, Jemenu, Somaliji, a u punom kapacitetu su i aktivnosti pomoći u Siriji, Bangladešu, Gazi i Iraku (naglašeno je da je nedavno prikupljeno 4 730 šlepera pomoći za Alep). Tokom velikih poplava 2014. godine u Bosni i Hercegovini, gosp. Turunç je i osobno prisustvovao distribuciji pomoći DCPT koja je bila pristigla konvojem u Šamac, Bijeljinu, Brčko distrikt i Maglaj, pojašnjavajući da ljudsko razumijevanje zahtjeva takav odnos da pomažemo međusobno jedni drugima.

Tom prilikom zaključeno je da će se ubrzo razmijeniti nacrt Sporazuma o suradnji, kojim će se značajno unaprijediti i intenzivirati bilateralna suradnja, a čije potpisivanje će biti upriličeno u sjedištu DCPT u Ankari. Takođe je istaknuto da će se predložiti da resorna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine bude dio delegacije DCK BiH tokom posjete Ankari, kako bi se ojačala suradnja DCK BiH sa Vladom BiH. Na sastanku je, pored toga što su predstavljene potrebe DCK BiH kroz socijalne projekte i projekte u okviru Programa pripreme i odgovora na katastrofe (sa naročito izraženom potrebom za podrškom u nabavci opreme kao što su šatori, čamci, sanitetska vozila), takođe predložena suradnja kroz edukaciju ljudstva i međusobnu razmjenu iskustava, te je iskazana molba za podršku projektu obnove zgrade DCK BiH, kako od strane DCPT, tako i sa razine partnerske suradnje gradova Istanbula i Sarajeva. Posebno je istaknuto da zgrada DCK BiH istovremeno predstavlja i zgradu prijateljstva, u kojoj će biti prepoznatljiva nacionalna društva sa kojima DCK BiH ostvaruje suradnju i koja su dala podršku njenoj restauraciji, gdje će svaka prostorija simbolično dobiti ime po njenom donatoru.

Vi ste ovdje: Početak Novosti Posjeta visoke delegacije Društva Turskog Crvenog polumjeseca