Delegacija DCK BiH u posjeti Uredu CP Ujedinjenih Arapskih Emirata u BiH

dckbih-u-posjeti-uredu-cp-ujedinjenih-arapskih-emirata-u-bih-1

Delegacija Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine (DCK BiH) u sastavu predsjednik mr Rajko Lazić, glavni tajnik gosp. Branko Leko, generalni sekretar CK FBiH gosp. Namik Hodžić i koordinator za međunarodnu suradnju i asistent glavnog tajnika g-đica Žaklina Ninković, posjetila je kolege u Uredu Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata (CP UAE) u Bosni i Hercegovini dana 16.03.2017. godine.

Ispred Ureda CP UAE sastanku su prisustvovali generalni direktor gosp. Mahmoud Aly, sekretar gosp. Muhidin Planja i asistent generalnog direktora g-đica Selma Omerović.

Cilj sastanka je bio da se razgovara o sinergiji djelovanja DCK BiH i CP UAE, kako bi se kroz strateško partnerstvo i potpisivanje Sporazuma o suradnji produbila i ojačala suradnja u narednom periodu za dobrobit građana Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom su razmijenjene informacije o aktivnostima Ureda CP UAE u BiH, koji djeluje kao posrednik između donatora i korisnika, te kroz projekat financiranja 3.600 djece bez očeva u cijeloj Bosni i Hercegovini na godišnjoj osnovi ovoj ranjivoj kategoriji stanovništva pruži financijsku pomoć u iznosu od 4 miliona KM. Takođe je izražena spremnost ove Kancelarije da se iznađu sredstva i donatori za projekte koje će dostaviti DCK BiH (a na osnovu prijedloga iznesenih tokom prethodne posjete visoke delegacije sjedišta CP UAE) kao i da bude spona u pokretanju i unapređenju suradnje DCK BiH sa drugim nacionalnim društvima Crvenog polumjeseca arapskih zemalja. Takođe su predstavljene i aktivnosti strukture DCK BiH, posebno u socijalnim i zdravstvenim programima i projektima podrške povratnicima, aktivno starenje i rada Centara za njegu starijih osoba.

Delegacija DCK BiH je iskazala zahvalnost CP UAE za rad na projektu podrške djeci bez očeva, kao i na drugim projektima podržanim u prethodnom periodu (kuhinje Crvenog krsta/križa, izrada projekta obnove zgrade DCK BiH, iskazana solidarnost i podrška tokom i nakon prirodnih katastrofa) što su sve značajne aktivnosti koje afirmišu rad CP UAE u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je dogovoreno da će sjedište DCK BiH pripremiti pismo za strukturu sa pozivom za dostavljanje prijedloga projekata, koje će biti razmijenjeno sa Uredom CP UAE u BiH, te definiranje Sporazuma o suradnji, kojim će se načelno odrediti polje i načela institucionalnog djelovanja dvaju partnerskih nacionalnih društava. Takođe je upućena molba za simboličnu pomoć za opremanje obnovljenih prostorija zgrade DCK BiH – nacionalnog spomenika, kao i inicijalni poziv na predstojeću svečanu ceremoniju povodom useljenja u zgradu.

Vi ste ovdje: Početak Novosti Delegacija DCK BiH u posjeti Uredu CP Ujedinjenih Arapskih Emirata u BiH