Konstituirajuća sjednica CCM-a BiH

konstituirajua-sjednica-ccm-a-bih-4

U prostorijama Federalnog ministarstva zdravstva u Sarajevu dana 21. ožujka 2017. godine održana je konstituirajuća sjednica Državnog koordinacionog tijela za podršku i praćenje programa odgovora na HIV/AIDS i tuberkulozu u Bosni i Hercegovini (CCM BiH).

Sastankom je, u prvom dijelu, predsjedavala predsjedavajuća u dosadašnjem sazivu CCM-a BiH prim. dr Šerifa Godinjak. Nakon utvrđivanja kvoruma i usvajanja dnevnog reda, razmatran je i uz usuglašene izmjene i dopune predložen za usvajanje Poslovnik o radu. Takođe su izvršeni izbori za poziciju predsjedavajućeg i dva potpredsjedavajuća CCM-a BiH. Za predsjedavajućeg je izabran gosp. Srđan Kukolj, UG „Action against AIDS“ (Banja Luka), a za potpredsjedavajuće prim. dr Šerifa Godinjak, Ministarstvo civilnih poslova BiH i g-đa Dragana Galić, Federalno ministarstvo zdravstva.

Novi saziv CCM-a BiH će brojiti ukupno sedamnaest (17) članova (predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, entitetskih Ministarstava: Federalno ministarstvo zdravstva i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH, Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, te nevladinog sektora i DCK BiH). Ispred DCK BiH u članstvo CCM-a BiH izabran je glavni tajnik gosp. Branko Leko na period od tri godine.

Nakon izbornog dijela, predsjedavajući je predložio program rada Sekretarijata CCM-a BiH za 2017. godinu, kao i predstojeće aktivnosti.

Glavni tajnik DCK BiH je iskoristio prigodu te je pozvao rukovodstvo CCM-a BiH, kao i cijeli novi saziv da planiraju održavanje jedne od sjednica CCM-a BiH u zgradi DCK BiH u Sarajevu, čija se obnova dijela prvog kata i preseljenje Stručne službe DCK BiH očekuje tijekom lipnja 2017. godine. Također je upućen i poziv za prisustvo svečanosti koja će biti upriličena tokom preseljenja u zgradu DCK BiH, nacionalni spomenik, što je sa zadovoljstvom i općim odobravanjem i prihvaćeno.

Predstavnik UNDP BiH dr Nešad Šeremet je zahvalio DCK BiH na uspješnoj suradnji na implementaciji projekta „Jačanje DOTS strategije i unapređenje Programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući multirezistentnu tuberkulozu i kontrolu infekcije u Bosni i Hercegovini“, te ponudio pomoć UNDP-a za ovaj događaj (po potrebi korištenje sale, tehničke opreme, animacija medija, i drugo).

Vi ste ovdje: Početak Novosti Konstituirajuća sjednica CCM-a BiH