psihosocijalni projekti 1

Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) organizator je godišnjeg sastanka udruženja porodica nestalih osoba koji je danas održan u Sarajevu. Sastanku je prisustvovalo 26 predstavnika iz 21 udruženja iz čitave Bosne i Hercegovine, te koordinatori Službi traženja Društva Crvenog krsta/križa BiH.

Tokom radnog sastanka napravljen je osvrt na rad iz 2016. godine, stavljajući u fokus 16 psihosocijalnih projekata podržanih od strane MKCK-a. Preko 1.500 članova porodica nestalih osoba učestvovalo je u projektima, a hiljade drugih su imale posrednu korist od njih. MKCK je obratio posebnu pažnju na procjenu sadašnje situacije i potreba porodica nestalih osoba u BiH, na osnovu koje će se odrediti budući koraci. „Uočili smo da porodice nestalih osoba i njihov neizvjesni gubitak veoma često nailaze na nerazumijevanje od strane predstavnika vlasti, ali i šire zajednice. Potrebno je raditi na podizanju svijesti i osjetljivosti po tom pitanju, te jačanju mreže stručnjaka za psihološku i socijalnu pomoć“, izjavila je Dijanela Rajkić iz delegacije MKCK-a u Sarajevu.

Svi učesnici sastanka naglasili su potrebu da se ubrza proces traženja, podsjećajući na zagarantovano pravo porodica da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih i gdje se oni nalaze. Po međunarodnom i domaćem pravu, države imaju obavezu da podrže porodice nestalih osoba i pruže im odgovore.

MKCK je od samog početka uključen proces traženja, a prema evidenciji ove organizacije se u BiH skoro 7.000 osoba još uvijek vode kao nestale. Predstavnici MKCK-a i Društva Crvenog krsta/križa BiH su u dnevnom kontaktu sa udruženima porodica i podržavaju njihove aktivnosti, posebno projekte vezane za psihosocijalnu podršku. Osim toga, MKCK pomaže vlastima da usvoje zakone, koji bi omogućili porodicama da ostvare svoja prava bez diskriminacije. Stručnjaci MKCK-a procesu traženja doprinose i kroz pretragu međunarodnih arhiva u svrhu prikupljanja novih informacija o potencijalnim masovnim i pojedinačnim grobnicama.