zajedno protiv mina 2

Povodom 4. aprila/travnja – Međunarodnog dana borbe pritiv mina – struktura Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine pridružila se ovogodišnjoj kampanji #TogetherAgainstMines (Zajedno protiv mina) s ciljem podizanja globalne svijesti o problemimam koje predstavljaju mine i eksplozivna sredstva zaostala iz rata.

Ovu kampanju je inicirao Međunarodni centar za humanitarno deminiranje iz Ženeve (Geneva International Centre for Humanitarian Demining – GICHD) kako bi međunarodna zajednica pojačala napore u protivminskom djelovanju.

Centralna manifestacija povodom Međunarodnog dana borbe protiv mina relizirana je kroz seriju prezentacija i pokazne vježbe za javnost na platou ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 04.aprila/travnja u periodu od 12:00 do 14:00 časova, kao i kroz zajednički sastanak organizacija i institucija uključenih u protivminske akcije, gdje se govorilo o općoj minskoj situaciji u Bosni i Hercegovini.
Na prezentacijama za javnost distribuiran je informativni letak o minskoj situaciji u BiH i promotivni materijal iz programa upozoravanja na opasnost od mina, te je pokazana suvremena oprema koja se koristi za proces deminiranja. Na pokaznoj vježbi svoje vještine je pokazale ekipe prve pomoći strukture Društva Crvenog krsta/križa BiH. Pokazna vježba je održana u simuliranom minskom polju gdje se dogodio minski incident. Vježba je obuhvatila podizanje svijesti o opasnosti od mina, uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava, rad sa psima u deminiranju, deminiranje, mapiranje pri operacijama spašavanja i pružanje prve pomoći ozlijeđenima.

Organizacije koje su ove godine učestvovale u obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv mina su: Ministarstvo civilnih poslova BiH, Komisija za deminiranje BiH, Centar za uklanjanje mina u BiH (BHMAC), UNDP, Ministarstvo odbrane BiH, Federalna uprava civilne zaštite, Republička uprava civilne zaštite RS, struktura Društva Crvenog krsta/križa BiH, Snage Europske unije (EUFOR), ITF Fond, Međunarodni komitet Crvenog križa, Posavina bez mina, Norveška narodna pomoć (NPA) u BiH i Organizacije amputiraca UDAS Republike Srpske.