sastanak u oslu 3

U periodu od 05. do 07. travnja 2017. godine održan je „GODIŠNJI SASTANAK OPV (obnavljanje porodičnih veza) NACIONALNIH DRUŠTAVA CK i CP EU“ u Oslu, Norveška. Domaćin sastanka je bio Norveški Crveni križ.

Na sastanku je učestvovalo 96 učesnika iz 36 Nacionalnih društava Evrope (programa OPV (obnavljanje porodičnih veza) i DM (djelovanje u katastrofama)); predstavnici ureda CK EU; predstavnici MKCK iz Pariza, Ženeve, Beograda, Kosova, Atine; predstavnici MFDCKiCP iz Budimpešte, predstavnici ITS (Međunarodna Služba traženja) Bad Arolsen; kao i predstavnici nacionalnih društava Amerike, Kanade i Kolumbije. Ispred Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine učestvovali su šef Službe traženja g-đa Elvira Šišić i koordinator za međunarodnu suradnju i asistent glavnog tajnika g-đica Žaklina Ninković.

Prvi dan godišnjeg sastanka je bio fokusiran na ažuriranje informacija u vezi sa Strategijom OPV nakon 2018. godine, koja treba da bude usvojena na Savjetu delegata 2019. godine; zatim na provedbu OPV/Kodeksa ponašanja – prijedlog za 2018. godinu u vezi sa zaštitom ličnih podataka; „Trace to Face“ – ažuriranje informacija i podataka nestalih migranata, pružanje usluga OPV-a migrantima duž migratornih ruta u zemljama tranzita kao i u zemljama destinacije, komunikacija unutar Pokreta i sa spoljnim akterima itd. Također se razgovaralo i o zahtjevima za traženje pojedinaca koji su otišli u zonu sukoba u Siriji ili Iraku. Omogućen je i SKYPE dijalog u vezi sa novostima o Strategiji za nestale migrante (Sredozemno more).

Drugi radni dan je bio fokusiran na proces integracije OPV-a (obnavljanje porodičnih veza) u DM (djelovanje u katastrofama) kada su se učesnicima koji rade na poslovima vezanim za OPV priključile kolege iz programa Pripravnosti i odgovora na katastrofe, uključujući i osobe zadužene za migracije. Ovom prilikom predstavljena su nova radna sredstva i mehanizmi koji će umnogome olakšati ovaj integracijski proces. U jednoj zanimljivoj prezentaciji Crveni križ Kanade je predstavio model pružanja usluga migrantima, a razgovaralo se i o odgovoru na OPV u hitnim situacijama, o radnim alatima, kada i kako ih koristiti. Učesnici su bili podijeljeni u 4 grupe i bili su angažovani na različitim temama radionica: radni alat „Trolley chat box“ i povezanost; OPV planiranje u nepredviđenim situacijama; OPV integracija u mehanizme kao što su nacionalni timovi za djelovanje u katastrofama (NDRT), regionalni timovi za djelovanje u katastrofama (RDRT), timovi za utvrđivanje činjeničnog stanja (FACT i RDU); DM kao promotor OPV-a.

Treći radni dan je bio posvećem ključnim temama vezanim za druga humanitarna pitanja od interesa i u skladu s tim, radilo se u 4 radionice: FLA (baza podataka) za postojeće korisnike; Rad u zajednicama vezano za OPV aktivnosti; Informacija o pristanku / rizici i prednosti povezani sa tehnologijom (Kodeks ponašanja); i Zahtjevi za traženje pojedinaca koji su otišli u zonu sukoba u Siriji i Iraku.

Učesnicima Godišnjeg sastanka je omogućeno da komuniciraju preko SKYPE-a predstavnicima MKCK u Siriji, Somaliji i Iraku.

Zaključci ovogodišnjeg Evropskog sastanka o „Obnavljanju porodičnih veza“ će služiti i kao osnova pri izradi OPV strategije Pokreta za narednih deset godina.

Na sastanku je dogovoreno da će se naredni Godišnji sastanak OPV-a nacionalnih društava CK i CP EU održati u posljednoj sedmici siječnja 2018. godine na prostoru Istočne Evrope.