posjeta predstavnika drustva crvenog polumjeseca turske 3

Predstavnici Društva Crvenog polumjeseca Turske tokom mjeseca lipnja su u dva navrata posjetili sjedište Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.

Prva posjeta upriličena je dana 02. lipnja 2017. godine, a ispred Društva Crvenog polumjeseca Turske bio je nazočan  gosp. Murat Özgüven sa suradnikom. Ispred DCK BiH uvažene kolege iz sestrinskog nacionalnog društva je pozdravio predsjednik DCK BiH mr Rajko Lazić u društvu koordinatora za međunarodnu suradnju g-đice Žakline Ninković. Tom prilikom je iskazana zahvalnost na značajnoj pomoći koju Društvo Turskog Crvenog polumjeseca pruža građanima Bosne i Hercegovine, te je potvrđena želja za uspostavljanje strateškog partnerstva u narednom periodu. Takođe je dogovoreno da će Društvo Crvenog polumjeseca Turske, u partnerstvu sa DCK BiH, a u povodu mjeseca Ramazana 2017. godine izvršiti distribuciju 750 paketa hrane socijalno ugroženim obiteljima u vrijednosti od 25.500,00 KM.  Tokom distribucije, koja je u periodu od 13-14.06.2017. godine započela u Kantonu Sarajevo (općina Ilidža), pridružili su se i sljedeći članovi delegacije:  član Upravnog odbora Društva Crvenog polumjeseca Turske gosp. Ercan Tan i sekretar ogranka Crvenog polumjeseca Eskişehir gosp. Yüksel Girgin  sa četiri volontera. Također, na početku distribucije humanitarnih paketa nazočni su bili generalni sekretar Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine gosp. Namik Hodžić, te sekretar Crvenog križa kantona Sarajevo g-đa Enaida Višo.                                                                                

Na sastanku održanom u sjedištu DCK BiH dana 14.06.2017. godine, uvažene članove delegacije je pozdravio glavni tajnik gosp. Branko Leko, gdje je, uz zahvalnost za donaciju, te svu dosadašnju podršku - inicirano da se u skorije vrijeme obavi zvanična posjeta predstavnika DCK BiH sjedištu  Crvenog polumjeseca Turske u Ankari i tom prilikom potpiše Sporazum o suradnji dva sestrinska nacionalna društva. S tim u vezi od strane DCK BiH upućena je i zvanična pismena inicijativa koja će se razmatrati i usuglašavati u narednom periodu. Preostali paketi hrane, koji se nalaze u fazi transporta, će biti distribuirani do kraja mjeseca Ramazana putem kantonalnih, do gradskih i općinskih organizacija u okviru CK FBiH, te u gradovima/opštinama: Bijeljina, Zvornik, Vlasenica, Srebrenica, Bratunac i Doboj u okviru CKRS, do krajnjih korisnika.

Na kraju posjete glavni tajnik DCK BiH GOSP. Branko Leko je uputio poziv Crvenom polumjesecu Turske na svečanost u povodu preseljenja rukovodstva i Stručne službe DCK BiH u djelom obnovljenu zgradu u Sarajevu (planirano za 14.07.2017. godine), a u uz prihvaćen poziv koji će biti proslijeđen rukovodstvu Crvenog polumjeseca Turske gosp. Ercan Tan je izrazio spremnost svoga nacionalnog društva da sudjeluje i u pomoći u uređenju prostorija u koje se treba useliti, odnosno u nekoj od aktualnijih potreba za ovu namjenu.