susreti dobrovoljnih davalaca krvi 6

Crveni krst Republike Srpske organizirao je 17. lipnja 2017.godine na Jahorini, na prostoru Rajske doline, deveti po redu Susret dragovoljnih darivatelja krvi.

Susret je organiziran u skladu sa Programom rada iz oblasti dragovoljnog davalaštva krvi i globalnom kampanjom za 2017.godinu koja je posvećena pripremama za odgovor na katastrofu, a koju provodi Svjetska zdravstvena organizacija pod sloganom “Nemoj čekati da se desi katastrofa. Šta možeš učiniti? Daruj krv. Daruj sada.“, a povodom obilјežavanja Svjetskog dana dragovoljnih darivatelja krvi. Prisutvovalo je 496 dragovoljnih darivatelja krvi iz svih krajeva Republike Srpske kao i brojni gosti. Tokom Susreta dodjeljena su priznanja višestrukim dragovoljnim darivateljima krvi koji su krv darivali od 75 do 99 puta, od 100 do 130 i rekorderima koji su krv darivali preko 130 puta.

U subotu, 01. srpnja 2017. godine u Domu za mlade Crvenog križa Kantona Sarajevo u Vogošći, održani su 9. Federalni susreti dragovoljnih darivatelja krvi. Ovaj događaj okupio je preko 250 dragovoljnih darivatelja krvi sa područja Federacije BiH, a organiziran je u povodu Svjetskog dana dragovoljnih darivatelja krvi, sa ciljem okupljanja višestrukih dragovoljnih darivatelja krvi, te odavanjem društvenog priznanja za njihovu humanost i solidarnost. Dragovoljnim darivateljima krvi dodijena su 32 priznanja Zlatni znak za darivatelje - muškarce koji su krv dali 100 i više puta, te žene koje su krv dale 75 i više puta, kao i 152 priznanja Srebrna plaketa za darivatelje - muškarce koji su krv dali 50 i više, a manje od 100 puta, i žene koje su krv dale 37 i više, a manje od 75 puta. Nakon svečane dodjele priznanja, organizirane su sportske igre u 4 discipline: potezanje užeta, mali nogomet, pikado i stoni tenis.

Susretima su nazočili mnogobrojni gosti, a na Federalnom susretu dragovoljnih darivatelja krvi događaju je nazočio i glavni tajnik Društva Crvenog krsta/križa BiH g-din Branko Leko.