srebrenica 1

Crveni križ Federacije BiH sa svojom strukturom je pružio podršku obilježavanju 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Za potrebe podrške obilježavanju, angažovano je 9 sanitetskih i 2 logistička tima sastavljena od preko 90 volontera i uposlenika organizacija Crvenog križa, te 20 šatora (Ljeljan do) za 400 učesnika Marša koji su krenuli iz Žepe i 12 vozila.

Podrška obilježavanju je realizovana kroz niz aktivnosti:

Marš mira je koordinirao Crveni križ Tuzlanskog kantona. Na pravcu Nezuk- Potočari, bilo je angažovano šest timova za sanitetsko obezbjeđenje i jedan logistički tim (volonteri i uposlenici) organizacija Crvenog križa iz organizacija CK Bihać, Tuzla, Srebrenik, Banovići, Lukavac, Doboj Istok, Gračanica, Sapna, Živinice, Čelić, Kakanj, Kalesija, Srebrenica i Bratunac. Tokom trajanja Marša ekipe Crvenog križa pružile su 1.578 evidentiranih usluga zbrinjavanja od tretiranja bolova, do obrade žuljeva i povreda, opekotina, drugih usluga prve pomoći,  kao i transporta učesnika koji zbog povreda, posljedica visokih temperatura  i iscrpljenosti nisu bili u mogućnosti samostalno doći do mjesta gdje bi im se pružila adekvatna medicinska usluga. Zbog velikog broja težih intervencija, članovi ekipa nisu bili u mogućnosti evidentirati manje usluge koje su pružili učesnicima, ali prema analizi utroška materijala pruženo je dodatno oko 1.500 sitnih usluga, kao i oko 1.000 usluga koje nisu u domenu prve pomoći (psihosocijalna podrška, podjela napitaka i hrane, itd). Timovi za transport obavili su 378 transporta povrijeđenih, u okviru kojih je i učešće u dva transporta do helikoptera koji je povrijeđene osobe transportovao do zdravstvenih ustanova u Tuzli i Sarajevu. Polasku učesnika prisustvovao je i generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH, Namik Hodžić. Učesnicima je poželio sreću, a sanitetskim timovima koji prate Marš što manje intervencija.

Ispraćaj posmrtnih ostataka iz Visokog, pratila je Stručna služba Crvenog križa Federacije BiH sa predstavnicima Crvenog križa Visoko, Goražde, Novo Sarajevo, Ilidža i Kiseljak.  Tom prilikom, bili su na raspolaganju porodicama nestalih osoba pružajući im psihosocijalnu podršku.

Za sanitetsko obezbjeđenje učesnika na komemoraciji i kolektivnoj džennazi za 71 tijelo-žrtve genocida u Srebrenici, koje je upriličeno 11. jula u Potočarima, bila je zadužena višenamjenska terenska jedinica Crvenog križa Kantona Sarajevo. Pruženo je preko 100 usluga, koje su se uglavnom odnosile na tretmane sunčanice, obradu žuljeva i uganuća, te regulaciju vrijednosti krvnog pritiska, kao i zbrinjavanje epileptičnog napada. Sa ovom jedinicom u Potočarima su bili prisutni generalni sekretar Namik Hodžić i koordinatorica Službe traženja Crvenog križa FBiH Vihorka Tomas, a sanitetski šator posjetili su glavni tajnik Društva Crvenog krsta/križa BiH Branko Leko, potpredsjednik Društva Crvenog krsta/križa BiH Husein Kličić i šef Službe traženja Elvira Šišić.

Oko 400 učesnika, je krenulo iz Žepe prema Potočarima, te su noć proveli u šatorskom naselju u Ljeljan do, organizovanim od strane logističkog tima uposlenika i volontera u strukturi Crvenog križa Federacije BiH.

Dugogodišnji donatori ovog projekta su:  Međunarodni komitet Crvenog križa Delegacija u Sarajevu, Bosnalijek i Feniks.