zastita u korist migranata 5

U razdoblju od 21. do 22. rujna u Beogradu je u organizaciji Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) održana radionica na temu Zaštita u korist migranata.

Na radionici je uzelo učešća 41 učesnik iz 11 zemalja, te predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog križa i Međunarodne Federacije društava Crvneg križa i Crvenog polumjeseca. Ispred Društva Crvenog krsta/križa BiH radionici su nazočile: Elvira Šišić, šef Službe traženja DCKBiH i Ivana Grujić, koordinator za programe i humanitarna pitanja DCKBiH.

MKCK kao vodeća komponenta Pokreta u oblasti zaštite, obezbjeđuje izgradnju kapaciteta i obuku Nacionalni društvima koja odgovaraju različitim potrebama migranata, sa posebnim osvrtom na stručna područja MKCK kao što je npr. zaštita pritvorenih migranata i zaštita migranata na putu od nasilja i zlostavljanja.

Kako se nastavlja priliv migranata u regionu, iako u manjem broju nego prethodnih godina, Regionalna delegacija MKCK u Beogradu je svoju eksperizu stavila na raspolaganje osoblju Crvenog križa i volonterima koji su suočeni sa potrebama migranata. Tokom radionice, MKCK je pružio smjernice i alate kako bi se odgovorilo na humanitarne potrebe migranata. Ova radionica je bila dobra prilika za razmjenu iskustava u aktivnostima u korist migranata i izazovima sa kojim se svakodneno suočavaju.

Tokom radionice, učesnici su stekli dobro razumijevanje stavova Pokreta u pogledu migranata i njihovih prava; razumijevanju pojma „Zaštita“ unutar Pokreta i izvan njega, i kako je provesti; upoznavanje sa standardima u primjenjivanju zaštite; upoznavanje sa pravilima zaštite osobnih podataka; kroz studije slučaja nekoliko Nacionalnih društava, diskusijama učesnika, stekla su se znanja o analizi humanitarne situacije i odgovorima na osjetljivost zaštite; te znanja o obnavljanju obiteljskih veza za migracije, spajanju obitelji, pritvorenim migrantima itd.