predsjednik italijanskog ck u posjeti dckbih 4

Potpredsjednik Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca (MFDCKiCP) iz regije Evropa i predsjednik Italijanskog Crvenog križa (ITCK) gosp. Francesco Rocca je zajedno sa suradnicom g-đom Guendalinom Conte u periodu od 28-30.09.2017. godine boravio u posjeti Društvu Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine (DCK BiH).

Dana 29.09.2017. godine za uvažene goste održana je prezentacija aktivnosti DCK BiH i njegove strukture, uključujući i prezentaciju novoformiranog Koordinacionog tijela mladih. Potom je održan radni sastanak sa rukovodstvom i menadžmentom DCKBiH predvođenim predsjednikom gosp. Rajkom Lazićem i glavnim tajnikom gosp. Brankom Lekom te pomoćnicom ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH g-đom Salihom Đuderija, šefom Odsjeka za zaštitu prava nacionalnih manjina gosp. Želimirom Lalićem, zamjenikom šefa Delegacije MKCK u BiH gosp. Elmirom Camićem, generalnim sekretarom Crvenog križa Federacije BiH gosp. Namikom Hodžićem, predstavnikom mladih u strukturi DCKBiH gosp. Harisom Magrdžija i koordinatorom za međunarodnu suradnju i asistentom glavnog tajnika DCK BiH g-đicom Žaklinom Ninković. Tom prilikom izražena je zajednička zahvalnost ITCK, koji je više od deset godina prisutan u BiH kroz brojne projekte kao i za značajnu pomoć i podršku koja je pružena Bosni i Hercegovini tokom i nakon poplava 2014. godine te značajnu financijsku pomoć za obnovu zgrade DCKBiH. Na sastanku se razgovaralo i o statusu DCK BiH, podršci resornog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za buduće aktivnosti uključujući i izmjene i dopune Zakona o DCK BiH, kao i o podršci u procesu povrata imovine DCK BiH u Republici Hrvatskoj. Takođe je razgovarano i o bogatom iskustvu ITCK u radu sa migrantima i ublažavanju negativnih posljedica velike migrantske krize, radu u katastrofama i elementarnim nepogodama, radu sa mladima te je izražena podrška kolega i prijatelja iz Italije da DCK BiH, odnosno Bosna i Hercegovina bude domaćin Mediteranske konferencije 2019. godine.

U drugom dijelu dana uz prisustvo predstavnika DCK BiH i njegove strukture kao i predstavnika mladih u strukturi DCKBiH, sastanku se pridružio i NJ.E Nicola Minasi, veleposlanik Republike Italije u BiH koji je potvrdio opredjeljenost svoje zemlje za podršku Bosni i Hercegovini kao i DCKBiH u njegovim aktivnostima i programima.

Po završetku radnog dijela posjete uslijedio je zajednički obilazak dijelom obnovljene zgrade DCK BiH na adresi Kranjčevićeva br. 2, Sarajevo, tokom kojeg su domaćini okvirno predstavili aktivnosti koje predstoje do potpune obnove zgrade.

Gosp. Francesco Rocca je, uz zahvalnost na organiziranoj posjeti, potvrdio da će ITCK nastaviti pružati podršku Društvu CK BiH u narednom periodu kroz novi modus suradnje, posebno u oblastima Razvoja mladih i Djelovanja u katastrofama.