posjeta glavnog direktora mkck sjedistu dck bih 1

Glavni direktor Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) gosp. Yyes Daccord prilikom dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini, posjetio je i Društvo Crvenog krsta/križa BiH (DCK BiH) u nedavno obnovljenoj zgradi. Sastanku sa gosp. Daccordom koji je održan 19.10.2017. godine prisustovao je gosp. Rajko Lazić, predsjednik Predsjedništva DCK BiH i gosp. Željko Filipović, šef delegacije MKCK u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Predsjedništva DCK BiH je izrazio svoje zadovoljstvo i zahvalnost za posjetu, te zahvalnost za veliku podršku delegacije MKCK u Sarajevu radu DCK BiH, a posebno u implementaciji aktivnosti Službe traženja i programa Upozoravanje na opasnost od mina. Gosp. Lazić je upoznao glavnog direktora MKCK o dosadašnjem radu DCK BiH na obnovi i preseljenju u nove prostorije, formiranju Koordinacionog tijela mladih DCK BiH, radu na pripremi novog Zakona o Crvenom krstu/križu, te aktivnostima koje je DCK BiH implementiralo za vrijeme poplava 2014. godine. Predsjednik je također istakao i probleme sa kojima su suočava DCK BiH, prije svega zbog nedostatka financijskih sredstava i nedovoljne podrške vlasti u BiH, te zamolio za pomoć u povratu imovine DCK BiH u Republici Hrvatskoj.

Gosp. Daccord je podsjetio da je MKCK većinu svojih operacija tokom rata sproveo u uskoj suradnji sa lokalnim Crvenim križem, te da je DCK BiH i danas glavni partner MKCK-a i ima ključnu ulogu u neposrednom odgovoru na humanitarne krize. “Ova uloga mora biti više odražena u trajnoj financijskoj podršci vlasti, budući da se DCK BiH konstantno suočava sa nedostatkom doprinosa iz javnih sredstava“, podsjetio je gosp. Daccord. On je također najavio da MKCK priprema petogodišnji plan kao ključnu etapu svojih dugogodišnjih aktivnosti po pitanju nestalih osoba, koji se neće moći provesti bez istinske predanosti i dobre suradnje vlasti, udruženja obitelji nestalih osoba i Instituta za nestale osobe BiH. Istaknuto je da će iskustva DCK BiH biti od velike važnosti prilikom pripreme ovog plana.