proces eksumacije 1

08. decembra 2017. godine, u Beogradu je održana XIV Regionalna konferencija na temu: „Proces ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka nestalih osoba sa područja bivše Jugoslavije“.

Konfereciji su prisustvovali članovi Regionalne koordinacije Udruženja porodica nestalih osoba sa područja bivše Jugoslavije, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, predsjednik i član Kolegija direktora INO BiH, pomočnik ministra Uprave za zatočene i nestale Ministarstva Hrvatskih branitelja, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Kosovo, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Crna Gora, Glavni tužilac Tužilaštva Republike Srbije, Tužilac Specijalnog tužilaštva za ratne zločine Republike Kosova, Regionalni koordinator Službe zaštite Međunarodnog komiteta Crvenog križa i predstavnici delegacija iz Beograda, Sarajeva i Prištine, Rukovodilac Programa za zapadni Balkan Međunarodne komisije zanestala lica ICMP Sarajevo, predsjednici i šefovi Službe traženja Crvenog križa Hrvatske i Bosne i Hercegovine, šef Službe traženja Crvenog krsta Srbije i šef Službe traženja Crvenog krsta Kosova.

Ispred Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, konferenciji su prisustvovali: predsjednik Društva Crvenog krsta/križa BiH gospodin Rajko Lazić i šef Službe traženja gospođa Elvira Šišić.

Cilj Konferencije je bio ubrzanje procesa traženja nestalih osoba na području bivše Jugoslavije, te informisanje članova porodica nestalih osoba i šire javnosti o problemima i preprekama koje osporavaju proces.

Učesnici Konferencije (nadležne institucije vlasti, međunarodne organizacije i nevladine organizacije) su tematskim izlaganjima predstavili poduzete mjere i korake za ubrzanje procesa ekshumacija na području bivše Jugoslavije i uključivanje u proces rješavanja identifikacije posmrtnih ostataka u mrtvačnicama i spomen kosturnicama u regiji.

Nakon diskusije, zaključcima su istaknuti slijedeći zahtjevi:

- Politika je jedan od glavnih prepreka u procesu traženja nestalih osoba / depolitizacija procesa traženja nestalih osoba
- Predstavnici komisija i institucija trbaju pronaći mehanizam za objedinjavanje podataka u regiji / Regionalni registar nestalih osoba
- WEB aplikacija za informacije o lokacijama (aplikacija ICMP-a)
- Insistirati na otvaranju svih domačih i međunarodnih arhiva i pronaći relevantna dokumenta
- Održavanje tematskih sastanaka sa tužiteljstvom.

* “Naziv Kosovo se ne dovodi u vezu sa pitanjem statusa Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Savjeta Bezbjednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti.“