prihvat trazitelja azila u bih 1

Na inicijativu Kancelarije UNHCR-a za BiH, dana 01.02.2018. godine u prostorijama UNHCR-a u Sarajevu održan je zajednički sastanak gdje su razmijenjene informacije na temu raspoloživih kapaciteta u vezi prihvata povećanog broja tražitelja azila u BiH.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra sigurnosti BiH gosp. Marijan Baotić, predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH gosp. Medžid Lipjankić, viša savjetnica za zaštitu UNHCR-a u BiH g-đa Stephanie Woldenberg i službenik za zaštitu UNHCR-a u BiH g-đa Ljiljana Kokotović, koordinator za odnose s javnošću IOM-a u BiH g-đa Edita Selimbegović, glavni tajnik DCK BiH gosp. Branko Leko i koordinator za međunarodnu suradnju i asistent glavnog tajnika DCK BiH g-đica Žaklina Ninković.

Tom prilikom istaknuta je spremnost svih partnera da učestvuju u izradi i stavljanju u funkciju operativnog plana za djelovanje u situaciji povećanog broja tražitelja azila u BiH, nakon što to bude inicirano od strane Ministarstva sigurnosti BiH, te je istaknuta potreba za stalnom koordinacijom kako bi se omogućilo pravovremeno i efikasno djelovanje iz nadležnosti svake od prisutnih institucija i organizacija.