Dana 29.06.2018. godine VIP posjetitelji Veleposlanstva SAD-a u BiH gosp. Braxton Moncure i g-đa Deborah Moncure skupa sa Izvršnim dužnosnikom Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH gosp. Mirzahom Fočom i g-đom Nerminom Katkić, stručnom savjetnicom za graditeljsko naslijeđe u Povjerenstvu posjetili su sjedište DCK BiH u Sarajevu gdje su im domaćini bili gosp. Rajko Lazić, Predsjednik, gosp. Branko Leko, Glavni tajnik i g-đica Žaklina Ninković, koordinator za međunarodnu suradnju i asistent Glavnog tajnika DCK BiH.

Nakon riječi dobrodošlice od strane domaćina g-đa Nermina Katkić je goste upoznala o projektnim aktivnostima koje su u protekle 4 godine financijski podržane od Specijalnog fonda za kulturno naslijeđe pri Veleposlanstvu SAD-a u BiH (Prva faza – Primarna konstruktivna zaštita i sanacija zgrade DCK BiH u Sarajevu i Treća faza - Uređenje dijela enterijera prvog kata zgrade DCK BiH u Sarajevu za smještaj Stručne službe), a koje su realizirane preko Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Predsjednik gosp. Rajko Lazić je naglasio važnost prve donacije za zgradu koja je bila “inicijalna kapsula i mamac za ostale inozemne donatore”, ali i naglasio važnost jedinstva Predsjedništva i menadžmenta DCK BiH što je doprinijelo da “više nismo izbjeglice i migrant u svojoj zemlji”.

Glavni tajnik gosp. Branko Leko je, uz zahvalnost najvećem donatoru – tj. Specijalnom fondu za kulturno naslijeđe pri Veleposlanstvu SAD-a u BiH, istaknuo odličnu suradnju sa Povjerenstvom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Federalnim zavodom za zaštitu spomenika kulture, Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, cjelokupnom strukturom DCK BiH, te goste upoznao i sa svim ostalim donatorima, s posebnim osvrtom i ponosom ističući podršku velikog broja nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, što je prije par dana na poseban način prepoznato i pohvaljeno na sjednici Skupštine DCK BiH.
Gosp. Mirzah Fočo je naglasio da je zadovoljstvo surađivati sa menadžmentom DCK BiH dajući najviše ocjene toj suradnji i radu, ali i ističući da je zgrada DCK BiH – Nacionalni spomenik primjer obnove kojega bi trebali mnogi barem pokušati slijediti.

Nakon desetominutne video-prezentacije o obnovi zgrade gosp. i g-đa Moncure su uputili iskrene čestitke menadžmentu i rukovodstvu DCK BiH naglašavajući da su izuzetno sretni što su sredstva iz Specijalnog fonda za kulturno naslijeđe pri Veleposlanstvu SAD-a u BiH iskorištena na način da su doprinijeli da “zgrada DCK BiH u Sarajevu – srce najveće humanitarne organizacije koja djeluje u cijeloj BiH, kuca, radi, daje život i podršku cijeloj strukturi”.
Na kraju domaćini su ukratko goste upoznali o ostalim programskim aktivnostima koje provodi struktura DCK BiH s posebnim naglaskom na aktivnosti po pitanju pružanja pomoći izbjeglicama, migrantima, ali i stanovništvu BiH koje se nalazi u stanju potrebe.

Uslijedio je zajednički obilazak neobnovljenih dijelova zgrade (bivše kino “Sutjeska” sa pratećim sadržajima na prvom katu, podrumski dio, potkrovlje), te su gostima okvirno predstavljeni budući planovi obnove.