Društvo Crvenog krsta/križa BiH (DCKBiH) u suradnji sa Crvenim krstom Republike Srpske (CKRS) i Crvenim križom Federacije BiH (CKFBiH) u razdoblju od 09-13.08.2018.godine u hotelu Nebojša na Jahorini organizirao je prvi Kamp mladih DCKBiH. Kamp je realiziran uz financijsku podršku Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (MFDCKiCP) i Međunarodnog komiteta Crvenog križa – delegacije u BiH (MKCK).

Na kampu mladih DCKBiH sudjelovalo je 35 mladih volontera sa područja Bosne i Hercegovine iz slijedećih gradova: Doboj, Srbac, Kiseljak, Brčko, Gradiška, Prnjavor, Mrkonjić Grad, Foča, Istočno Sarajevo, Prijedor, Zvornik, Gacko, Kalesija, Ilijaš, Sarajevo, Donji Vakuf, Živinice, Goražde, Gradačac, Lukavac, Fojnica i Cazin.

G-din Branko Leko, glavni tajnik DCKBiH na samom početku Kampa obratio se sudionicima kampa, istakao je važnost rada sa mladim volonterima iz strukture DCKBiH i njihov doprinos u realiziranju programskih aktivnosti Crvenog križa i zvanično je otvorio Kamp mladih DCKBiH. Kroz primjenu interaktivne metodologije sudionici kampa su imali priliku da stiču znanja iz slijedećih programskih oblasti: Diseminacija, Bolesti ovisnosti, Upozoravanje na opasnost od mina, Borba protiv trgovine ljudima i Reproduktivnog zdravlja.

12. kolovoza obilježen je Svjetski dan madih pod motom »Ovo je sigurno mjesto za nas«. Prikazan je film o učesnicima Kampa mladih, Pjesma o mladima u Crvenom križu i dvije predstave kroz koje su obrađene teme Alkoholizma, Prve pomoći i Reproduktivnog zdravlja. Mladi sudionici kampa su preko društvenih mreža emitiranjem uživo pojedinih dijelova sa završne manifestacije poslali snažnu poruku mladim ljudima širom Bosne i Hercegovine.

Kamp mladih je posjeti g-din Senadin Kumro ispred CKFBiH koji je pozdravio sudionike kampa i poželio uspješnu realizaciju istog.