Švajcarski Crveni križ je, u sklopu partnerskog projekta „Izgradnja institucionalne pripremljenosti Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine (DCK BiH) za pripremu i odgovor na katastrofe“ organizirao Radionicu „Dobro pripremljeno nacionalno društvo“ koja je održana u razdoblju od 18-21.09.2018. godine na Ilidži.

Cilj radionice, na kojoj su sudjelovali predstavnici uprave, menadžmenta, terensko osoblje strukture DCK BiH, uz predstavnike Švajcarskog Crvenog križa, Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (MFDCKiCP) i Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) je bio da se zajedno procijene kapaciteti za pripremu i odgovor na katastrofe DCK BiH, a na osnovu posebnih standarda i metodologije koju je uvela MFDCKiCP za sva nacionalna društva.
Treneri na ovoj radionici su bili gosp. Nebojša Medojević, delegat MFCKiCP za pripremu i odgovor na katastrofe iz Regionalne kancelarije za Evropu u Budimpešti i gosp. Thomas Bueller iz Švajcarskog Crvenog križa, sjedišta u Bernu.
Nakon završetka Radionice, na kojoj je urađen Akcioni plan za naredne dvije godine, održan je sastanak na kojem su se učesnicima pridružili i g-đa Seija Tyrninoksa, šef tima Regionalne kancelarije MFDCKiCP za podršku klasteru zemalja centralne i jugoistočne Evrope, predstavnik Društva Turskog Crvenog polumjeseca gosp. Fuat Emin, predstavnica Delegacije MKCK u BiH g-đa Zorica Lučić i predstavnik Delegacije Italijanskog Crvenog križa za Balkan gosp. Flavio Ciriaci, koji su podržali Plan aktivnosti i potvrdili predanost i podršku aktivnostima DCK BiH za njegovu uspješnu realizaciju.

Takođe, glavni tajnik DCK BiH je održao i odvojeni sastanak sa g-đom Seijom Tyrninoksa, gdje je dogovoreno da će se u narednih mjesec do mjesec i po dana, u saradnji sa MFDCKiCP a na inicijativu DCK BiH, organizirati zajednički sastanak sa IOM-om i UNHCR-om, kako bi se razmijenile sve relevantne informacije vezano za plan i podršku ovih organizacija u ublažavanju migrantske krize u BiH i aktivnostima strukture DCK BiH.

Na odvojenom sastanku sa predstavnikom Italijanskog Crvenog križa (ITCK) gosp. Flaviom Ciriaci predstavljena je planirana donacija ovog nacionalnog društva Društvu CK BiH (mobilna kuhinja, zimska odjeća i obuća), te okvirno plan isporuke iste. Takođe je glavni tajnik DCK BiH upoznao gosp. Ciriacia o pozivu kojeg je dobio od CKFBiH za posjetu Crvenom križu Lombardije (u sklopu saradnje ova dva nivoa organizovanja unutar dva nacionalna društva). Gosp. Ciriaci je potvrdio da će ove informacije prenijeti sjedištu ITCK u Rimu i dao preporuku da glavni tajnik prisustvuje navedenom događaju te tako doprinese jačanju saradnje na svim nivoima DCK BiH i ITCK.