Povodom obilježavanja 140. godišnjice postojanja i rada Hrvatskog Crvenog križa, delegacija Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine u sastavu predsjednik mr Rajko Lazić, glavni tajnik gosp. Branko Leko i koordinator za međunarodnu saradnju i asistent glavnog tajnika g-đica Žaklina Ninković prisustvovali su svečanom programu i humanitarnom koncertu organizovanom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu dana 21.10.2018. godine.

Obilježavanju ovog značajnog jubileja prisustvovali su najviši predstavnici vlasti Republike Hrvatske, predsjednik i generalni sekretar Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, izaslanik predsjednika i član Skupštine Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa i predstavnici nacionalnih društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Danske, Kine, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Srbije, Španije, Švajcarske i Turske te predstavnici Međunarodne federacije za spašavanje života za Evropu.

Narednog dana, 22.10.2018. godine u jutarnjim satima delegacija DCK BiH pridružila se kolegama iz Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, te nacionalnih društava Crne Gore, Rumunije i Španije u posjeti sjedištu Hrvatskog Crvenog križa. Tom prilikom su predsjednik i glavni tajnik DCK BiH uručili prigodan poklon predsjedniku i izvršnom predsjedniku Hrvatskog Crvenog križa, uz želju da ovo sestrinsko nacionalno društvo i u budućnosti nastavi sa uspješnim radom i aktivnostima.