Nakon završetka sjednice Predsjedništva DCKBiH (30.11.2018.) članovi Predsjedništva i Stručne službe DCK BiH, i Generalni sekretar CK F BiH posjetili su migrantski kamp u hotelu “Sedra” u Cazinu u kojem borave najranjivije kategorije migranata (žene i manja djeca), a o kojem najveću brigu void IOM u suradnji sa Crvenim križom Unsko-sanskog kantona koji se brine o svakodnevnoj pripremi obroka. Tijekom obilaska prostorija, kraćeg razgovora sa osobljem IOM-a i samim migrantima potvrđena je dobra suradnja svih aktera, ali su naglašeni problem I rizici koji se javljaju bez sustavnijeg rješenja cjelokupne situacije migrantske populacije u Bosni i Hercegovini, ali i šire, na razini Europske unije.

U povratku iz Cazina upriličena je i posjeta novootvorenom migrantskom kampu “Bira” neposredno prije Bihaća u koji se svakodnevno smještaju migranti, uključujući i migrante koji su prethodnih dana bili blokirali granični prijelaz Maljevac (između Velike Kladuše prema Republici Hrvatskoj).
Primjetno je su prostori još uvijek u fazi priprema, neki djelovi su popunjeni migrantima, za neke se tek pripremaju planovi, pristiže oprema i ostale donacije. Tijekom posjete predstavnika strukture DCK BiH upravo je u obilasku prostora i migranata u Kampu “Bira” bila i ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine g-đa Semiha Borovac sa suradnicima. Ministrica se zahvalila cjelokupnoj strukturi DCK BiH, posebno Crvenog križa Grada Bihaća, Grada Mostara, Unsko-sanskog kantona, na iskazanoj humanosti i brizi za migrante, a napose najranjivije kategorije.

Glavni tajnik DCK BiH gosp. Branko Leko je ukratko upoznao ministricu Borovac o dosadašnjim aktivnostima strukture DCK BiH u sklopu pomoći migrantima, današnjoj sjednici Predsjedništva DCK BiH i donesenim odlukama vezanim za podršku strukturi DCK BiH u brizi oko migranata, projektima koji su “okrenuti” pružanju podrške domaćem stanovništvu, te u Bihać upravo prispjeloj donaciji Italijanskog Crvenog križa.