Na poziv Društva Turskog Crvenog polumjeseca (DTCP) delegacija Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine (DCK BiH) u sastavu predsjednik mr Rajko Lazić, glavni tajnik gosp. Branko Leko i koordinator za međunarodnu saradnju i asistent glavnog tajnika g-đica Žaklina Ninković je u svojstvu gosta prisustvovala sastanku za uspostavljanje Mreže među nacionalnim društvima CK i CP u zemljama članicama OIC-a (Organizacije islamske saradnje) u periodu od 28-29.01.2019. godine u Istanbulu, Turskoj.

Tokom foruma prisutnima se obratio predsjednik Republike Turske i počasni predsjednik DTCP Nj.E. gosp. Recep Tayyip Erdoğan, koji se u svom obraćanju osvrnuo na trenutnu situaciju vezano za sukob u Siriji te je istakao važnost rada nacionalnih društava CKiCP na pružanju humanitarne pomoći žrtvama prirodnih i katastrofa uzrokovanih dejstvom čovjeka. Na sastanku, kojim je predsjedavao predsjednik DTCP i potpredsjednik MFDCKiCP za Evropu dr Kerem Kinik, prisutnima su se obratili sljedeći govornici: generalni sekretar MFDCKiCP gosp. Elhadj As Sy, potpredsjednik MKCK gosp. Gilles Carbonnier, član Stalne komisije Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca gosp. Ibrahim Osman (u svojstvu predstavnika Predsjedavajućeg Stalne komisije CKiCP), predsjednik ICIC-a (Islamski komitet međunarodnog polumjeseca) ambasador Ali Budehma i direktor za pravne poslove OIC-a ambasador Hassan Ali Hassan.

Na sastanku je potvrđeno da se zemlje članice OIC-a suočavaju sa nezapamćenim izazovima zbog prirodnih i kriza uzrokovanih dejstvom čovjeka, a 71 odsto ranjivih građana (oko 89 miliona) živi u zemljama OIC-a. Nacionalna društva CK i CP, kao pomoćna tijela svojim vlastima, ispunjavaju ključne humanitarne funkcije u zaštiti i pomaganju ranjivim ljudima u zemljama članicama OIC-a. U tom smislu, jačanje uloge nacionalnih društava CK i CP mnogo je potrebnije nego ikada prije. Međutim, njihovi kapaciteti su umanjeni, imajući u vidu vrlo veliki uticaj katastrofa širih razmjera i urgentnih potreba pogođenog stanovništva. Naglašeno je da je u ovom trenutku od velikog značaja za nacionalna društva CK iCP u zemljama članicama OIC-a da podržavaju kapacitete jedni drugih i obezbjeđuju, kroz svoje kolektivne napore, pružanje zakonske, programske i finansijske pomoći za svoje humanitarne djelatnosti i da zajednički učestvuju sa svojim vladama u podršci svojoj misiji. Da bi se zadovoljila takva potreba, na sastanku je osnovana Mreža nacionalnih društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca zemalja članica OIC-a kako bi se poboljšala saradnja i osigurala kolektivnost i komplementarnost među njima u sagledavanju ranjivosti i poboljšanju otpornosti na društvenom i organizacionom nivou.

Tokom ovog sastanka, delegacija DCK BiH je održala niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima sestrinskih nacionalnih društava CK i CP, MFDCKiCP, MKCK i predstavnikom Organizacije arapskog Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca (ARCO), te je na sastancima sa CK Rusije i CP Kuvajta predloženo potpisivanje Memoranduma o razumijevanju i rad na zajedničkim projektima. Tom prilikom je takođe sa kolegama Društva Turskog Crvenog polumjeseca razgovarano o trenutnim i novim projektnim aktivnostima u svrhu intenziviranja i produbljivanja bilateralne saradnje koja je ozvaničena potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju u avgustu 2017. godine.