Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine organiziralo je 17. Državno natjecanje iz pružanja prve pomoći koje se održalo u Ilijašu u subotu, 23. veljače 2019. godine.

Domaćin natjecanja bio je Crveni križ Federacije BiH, te  organizacija Crvenog križa u Ilijašu, koji su uz pomoć brojnih volontera pripremili veliki događaj.

Natjecanje je imalo za cilj promovirati ovu životno važnu vještinu, te provjeriti znanje i vještine u pružanju prve pomoći natjecateljskih ekipa koje su došle iz Sarajeva, Banja Luke, Bijeljine, Kiseljaka, Prijedora, Doboja, Bihaća, Tuzle i Orašja.

“Svoje znanje mladi su mogli pokazati na šest poligona koji su prikazivali realne nesreće kao što su zemljotres i obrušavanje stropa u pozorištu, saobraćajni udes sa više vozila, nesreća na proslavi Nove godine, eksplozija plinskih instalacija u policijskoj stanici, nesreća na Međunarodnom karate turniru, te požar u stambenoj zgradi koji je prikazan sa angažmanom vatrogasaca, te zahtjevao brzu reakciju i evakuaciju povrijeđenih.” – navodi glavni sudac natjecanja Jasmin Nikšić.

Prije samog natjecanja svi učesnici su imali defile kroz Ilijaš, a ceremoniju otvaranja propratili su glavni tajnik DCKBiH g-din Branko Leko, glavni tajnik CKFBiH g-din Namik Hodžić, stručni suradnici za zdravstvo u CKRS i CKFBiH g-đa Ljiljana Gluhović i g-đa Nevenka Milanović, tajnik CKO Ilijaš g-đa Sejda Ćesak, pomoćnik općinskog načelnika g-din Nijaz Spahić i mnogi drugi.

“Bilo je ovo jedno od najbolje osmišljenih takmičnja do sada, svi smo imali priliku uživati na poligonima koji su na jako dobar način realistički prikazani.” – riječi su Slavice Drinčić iz Prijedora, koja je imala ulogu glavnog suca jednog od poligona, a ranije je BiH predstavljala kao kapiten na Evropskom prvenstvu u Irskoj.

”Zahvaljujem se organizatorima na dobro organiziranom takmičenju. Gledajući iz ugla bivšeg takmičara, a i sudije sve pohvale glavnom sudiji na kreativnim supozicijama koji je učinio da isto bude zanimljivo kako takmičarima tako i nama koji smo ocjenjivali njihov rad. Na kraju treba spomenuti važnost i trud svih djelatnika u strukturi Crvenog križa na očuvanju programa prve pomoći kao osnovnog programa koji je i razlog masovnosti volontera, te same koristi edukacije iz prve pomoći bilo da se radi o budućim vozačim, radnicima ili učenicima osnovnih i srednjih škola.” – ističe dr Edina Zagić, jedan od glavnih sudija poligona, koja je imala priliku kao sudija učestvovati na Evropskom prvenstvu prve pomoći u Njemačkoj.

 Glavni tajnik DCKBiH g-din Leko sa suradnicima iz Organizacionog odbora je na kraju natjecanja ekipama koje su osvojile prva tri mjesta u obje kategorije uručio pehare i medalje i zahvalio se svim ekipama na odličnoj prezentaciji znanja iz pružanja prve pomoći, sucima, na čelu sa glavnim sucom g-dinom Jasminom Nikšićem, na izvanredno obavljenom poslu, a domaćinima i partnerima na podršci u organizaciji i provođenju istog.

Najbolja ekipa u kategoriji podmlatka bila je ekipa OŠ Pofalići, potom OŠ Miladija Tuzla, dok je bronza pripala OŠ Harmani I iz Bihaća.

Zlato u kategoriji omladine osvojila je Srednja zubotehnička škola Sarajevo, na 2. mjestu Gimnazija Banja Luka, dok je Tim mladih Crvenog križa Kiseljak osvojio 3. mjesto.

Ukupan plasman ekipa

 

OMLADINA

     
         

Takmičarska ekipa broj

Naziv ekipe

Zbir

Plasman

 
 

1

 SREDNJA ZUBOTEHNIČKA ŠKOLA SARAJEVO

1559

I

 

6

GIMNAZIJA BANJA LUKA

1511

II

 

2

 TIM MLADIH CRVENOG KRIŽA OPĆINE KISELJAK

1500

III

 

4

 MEDICINSKA ŠKOLA DOBOJ

1459

IV

 

5

 TUTTI FRATTELI - ORAŠJE

1457

V

 

3

 KLUB MLADIH BIJELJINA  

1389

VI

 
         
 

PODMLADAK

     
         

Takmičarska ekipa broj

Naziv ekipe

Zbir

Plasman

 
 

5

 O.Š. POFALIĆI SARAJEVO

1538

I

 

3

 O.Š. MILADIJE TUZLA

1533

II

 

4

 O.Š. „HARMANI I“ BIHAĆ

1428

III

 

1

 O.Š. DOSITEJ OBRADOVIĆ DOBOJ

1394

IV

 

2

 O.Š. PETAR KOČIĆ PRIJEDOR

1372

V

 

6

 O.Š. KNEZ IVO OD SEMBERIJE BIJELJINA

1349

VI

 

 

Čestitamo sjajnim ekipama na pokazanom znanju, vještinama i spretnosti. Učinili ste nas ponosnim.

Veliko hvala dugujemo Crvenom križu Ilijaš, i svim volonterima koji su nesebično sebe dali da ovo natjecanje prođe na visokom nivou. I još jednom hvala partnerima, PU Ilijaš, Vatrogasnoj jedinici Ilijaš, Radio Ilijaš, KJKP Rad i drugima.