Prva vanredna sjednica Generalne skupštine DCKBiH održana je 09.06.2021. godine u Doboju. Sjednici je prisustvovalo 36 delegata/zastupnika. Takođe sjednici su prisustvovali i g-din Shamsudin Mukhudinov, menadžer operacija Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, g-din Elmir Camić, šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa u Bosni i Hercegovini, g-din Marko Sinanović predsjednik Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine, Snježana Kovač, generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske, g-din Josip Zelenika, sekretar Crvenog križa Zapadno-Hercegovačkog kantona/županije.

Sjednicom Generalne skupštine DKCBiH je predsjedavala dr Dušica Kecman, kojoj je ujedno ovo i prva sjednica u mandatnom periodu 2021-2023. u svojstvu predsjednika Generalne skupštine DCKBiH.

Generalna skupština je sa 34 glasa ZA i 2 SUZDRŽANA donijela Odluku o redoslijedu izbora i imenovanja, kao i naizmjeničnosti mandata u upravnim tijelima i rukovodstvu Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, predviđenih Statutom Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.

Odluka o izboru Predsjednika Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine je usvojena sa 33 glasa za i 3 suzdržana. Ovom odlukom je usaglašeno da je za mandatni period 2021-2023. Predsjednik DCKBiH g-din Milojko Grujičić, predstavnik Crvenog krsta Republike Srpske.

Odlukom o izboru potpredsjednika Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine usaglašeno je da su potpredsjednici g-din Husein Kličić i g-din Drago Martinović, predstavnici Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine.

Usvajanje Odluke o pokretanju inicijative za izmjene i dopune Statuta Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine je izazvalo najviše diskusije od članova Generalne skupštine DCKBiH. Odluka je usvojena sa 35 glasova ZA i 1 glasom PROTIV.

O Društvu

Za partnere

Newsletter

Get latest news & update