U periodu od 18-24.07.2022. godine u Portugalu (Torres Vedras) održan je Međunarodni kamp mladih Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca “Atlantis XVIII ” koji je organizovan od strane Centra za saradnju u oblasti Mediterana, a domaćin je bio Portugalski Crveni krst/križ. Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine predstavljali su predstavnici mladih Abdurahman Aljić i Dragana Delić.

Na kampu, učešće je uzelo 40 mladih iz 19 različitih nacionalnih društava i to Italije, Monaka, Francuske, Libana, Libije, Portugala, Španije, Palestine, Albanije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Izraela, Tunisa, Slovenije, Andore, Grčke i Kipra.

Učesnici su tokom kampa obrađivali teme koje se tiču mentalnog zdravlja i liderskih vještina, te su imali priliku da kroz “ Interkulturalnu noć ” predstave Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine i Bosnu i Hercegovinu. Predstavnici Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine su učestvovali na okruglom stolu koji je organizovan u okviru kampa, a kroz koji su imali priliku diskutovati i učiti o Međunarodnom humanitarnom pravu, te ulozi i važnosti mladih u odgovoru na krize.

Bila je ovo jedinstvena prilika za razmjenu iskustava i dobrih praksi između mladih nacionalnih društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca.

O Društvu

Za partnere

Newsletter

Get latest news & update