Program dobrovoljnog davanja krvi je tradicionalna aktivnost Crvenoga križa. Darivanje krvi je dobrovoljno, anonimno i besplatno. Realizirajući zadatke animacije i regrutacije dobrovoljnih davalaca, te promocije darovanja krvi, Crveni križ je stekao ugled u najširoj zajednici. Krajnji cilj je prikupljanje dovoljnih količina sigurne krvi u suradnji sa transfuziološkim službama i drugim nadležnim institucijama.

U većini zemalja u svijetu ova djelatnost je povjerena Crvenom križu zbog njegovog humanitarnog rada, razvijene mreže organizacija na terenu i velikog broja volontera, što omogućuje neprofitno prikupljanje krvi.

Crveni krst Republike Srpske tradicionalno obilježava 14. lipanj – Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, kada se nizom aktivnosti i manifestacija želi ukazati na važnost redovnog darivanja krvi, posebno iz redova mladeži. Ovim povodom organizira se susret – druženje dobrovoljnih davalaca krvi Republike Srpske, koji okupi oko 600 dobrovoljnih davalaca krvi iz svih regija Republike Srpske, predstavnike transfuzioloških službi i predstavnike Saveza udruženja dobrovoljnih davalaca krvi.

Također se održavaju javne tribine, okrugli stolovi, kontinuirano se radi na promociji (izrada informativno-promotivnog materijala) i izradi zakonskih akata.

Crveni križ Federacije BiH na temelju Zakona o krvi i krvnim sastojcima Federacije BiH provodi aktivnosti dobrovoljnog davalaštva krvi, aktivnosti motiviranja i organiziranog okupljanja dobrovoljnih davalaca krvi, populariziranja davalaštva, organiziranja akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u suradnji sa zdravstvenim ustanovama, utvrđivanja uvjeta za dodjelu priznanja i dodjele priznanja dobrovoljnim davaocima krvi.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnog davanja krvi (14.06.) i Dana otvorenih vrata Crvenoga križa i transfuzija (14-22.06.) u organizaciji Crvenog križa Federacije BiH, održavaju se susreti dobrovoljnih davalaca krvi na kojima se dodjeljuju najviša priznanja dobrovoljnim davaocima krvi - Zlatni znak za 100 i više darivanja i Srebrnu plaketu za 50 i više darivanja. Na susretima svake godine u prosjeku sudjeluje oko 300 dobrovoljnih davalaca krvi. Povodom obilježavanja ovog značajnog datuma Crveni križ izrađuje i dodjeljuje razni promotivni materijal (značke DDK, majice, kape, olovke i slično).

U navedenom periodu također se održavaju i svečana zasjedanja Predsjedništva, organiziraju štandovi sa promotivnim materijalom na kojima građani mogu dobiti najvažnije informacije o aktivnostima Crvenoga križa vezano za dobrovoljno darivanje krvi, kao i gostovanja predstavnika Crvenoga križa na TV i radio emisijama u kojima se javnosti prezentiraju aktivnosti koje će biti provedene u okviru Svjetskog dana dobrovoljnog davanja krvi.