Danas su, u sjedištu Crvenog krsta Republike Srpske, Generalni sekretari DCK BiH Namik Hodžić i generalni sekretar CK RS Rajko Lazić potpisali Sporazum o implementaciji aktivnosti u okviru projekta „Institucionalna pripremljenost Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine za pripremu i odgovor na katastrofe“, tj. „Unaprjeđenje kapaciteta lokalnih organizacija Crvenog krsta/križa za pripremu i odgovor na katastrofe“ koji je podržan od strane Delegacije Švicarskog Crvenog križa u Bosni i Hercegovini.
Implementacija projektnih aktivnosti obuhvatiće devet (9) lokalnih organizacija u strukturi DCK BiH, i to iz Republike Srpske (Banja Luka, Bijeljina, Kozarska Dubica, Pelagićevo i Gradiška) i Federacije Bosne i Hercegovine (Tuzla, Cazin, Sarajevo Centar, Orašje), čija ukupna vrijednost iznosi 38.228,04 KM.

Takođe, navedenog dana održan je i sastanak predstavnika strukture Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine (Stručnih službi Crveni križ FBiH i Crveni krst RS), uz učešće predstavnika Delagacije ICRC-a u Bosni i Hercegovini na kom su analizirane projektne aktivnosti koje podržava Delegacija ICRC-a u Bosni i Hercegovini (u oblasti upozoravanja na opasnost od mina, eduakcije mladih i diseminacije. Generalni sekretari Hodžić i Lazić su istakli značaj navedenih projekata i još jednom izrazili značajnu i kontinuiranu podršku Nacionalnom društvu od strane Delegacije ICRC-a u BiH.

Pored toga, generalni sekretar DCK BiH je održao sastanak sa kolegom Lazićem, generalnim sekretarom CK RS, kojom prilikom su razmijenili aktualne informacije i dogovorili naredne operativne aktivnosti u strukturi DCK BiH.