Partnersko sestrinsko Društvo Njemački Crveni krst/križ je, poslije razornog zemljotresa koji je dana 29.12.2020. godine pogodio Petrinju, poslao našem sestrinskom društvu u Hrvatskoj u okviru donacije Njemačke vlade  pomoć u porodičnim šatorima za smještaj porodica koje su ostale bez kuća.

Nekoliko mjeseci kasnije, ovi šatori više nisu bili potrebni, ali su još uvijek u dobrom stanju. Predstavnici  Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine su u razgovoru sa Crvenim krstom/križem Njemačke istakli potrebe na terenu, nakon čega smo dobili informaciju da možemo od njih dobiti ovih 118 porodičnih šatora koji su trenutno u Hrvatskoj, za smještaj izbjeglica i migranata u Bosni i Hercegovini koji nemaju nikakav drugi smještaj.

Primopredaja donacije je izvršena dana 08.06.2021. godine (utorak) u 12:00 sati u skladištu Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, uz prisustvo predstavnika Ambasade Savezne Republike Njemačke, Njemačkog Crvenog krsta/križa, Hrvatskog Crvenog križa i Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine je dio Mreže nacionalnih društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca jugoistočne Evrope „Komšije pomažu prve“ čiji je cilj jačanje regionalne saradnje koristeći najbolju praksu Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa i partnerskih sestrinskih nacionalnih društava naročito u oblasti  pripravnosti i odgovora na katastrofe.

O Društvu

Za partnere

Newsletter