Nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Petrinju krajem 2020. godine Društvo Crvenog krsta/križa kontaktiralo je kolege iz Hrvatskog Crvenog križa i ponudilo da kroz organizacije koje pripadaju njegovoj strukturi odnosno sve organizacije iz Crvenog krsta Republike Srpske, Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine i Crvenog krsta/križa Brčko distrikta Bosne i Hercegovine uputi konkretnu pomoć.

Takođe, Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine je, nakon odgovora kolega iz Hrvatskog Crvenog križa i iskazanih potreba, otvorilo i humanitarni broj za prikupljanje novčanih sredstava, priloga i pomoći građana i institucija u Bosni i Hercegovini za saniranje posljedica izazvanih potresom u Hrvatskoj.

Ovim putem prikupljena su značajna sredstva u iznosu od 195.000,00 KM. Od toga je 178.000,00 KM prikupljeno od građana putem telefona Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovin, struktura Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine izdvojila je svojih 10.000,00 KM, 6.000,00 KM je prikupljeno putem žiro računa Društva Crvenog krsta križa Bosne i Hercegovine, te je Predsjedništvo Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, na telefonskoj sjednici održanoj 21.06.2021. godine donijelo Odluku da se izvrši prenos prikupljenih sredstava na račun Hrvatskog Crvenog križa.

Hrvatski Crveni križ je uputio riječi iskrene zahvalnosti Društvu Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine na doprinosu, podršci i solidarnosti u sanaciji posliedica katastrofe koja je pogodila ovo zemlju.

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine želi da se zahvali svima koji su dali svoj doprinos ovoj humanoj akciji.