Projektom “Obroci za sve” Grad Ljubuški još jednom pokazuje opredjeljenje za posebnu brigu i skrb o najugroženijim kategorijama stanovništva.

U projektu, kojem je nositelj Centar za socijalni rad Ljubuški, sudjeluju Crveni križ Ljubuški, Grad Ljubuški, Udruga “Marijine ruke” te župa Humac, a cilj je svakodnevno osigurati besplatne obroke za 200 starih, nemoćnih i socijalno ugroženih osoba.

Višemilijunski projekt Prema riječima Viktora Grbavca, ravnatelja Centra za socijalni rad Ljubuški, u toku su radovi na pripremi objekta u kojem će uskoro biti montirana velika profesionalna kuhinja.

Kuhinja će se nalaziti u prostorijama Crvenog križa Ljubuški u Ulici dobrovoljnih darivatelja krvi, a u njoj će se za početak pripremati 200 obroka svaki dan u tjednu osim nedjeljom - objašnjava Grbavac.

Nakon što uposlenici kuhinje pripreme i spakiraju hranu u za to odgovarajuće posude, članovi Crvenog križa Ljubuški i volonteri će u nekoliko timova obroke razvoziti po punktovima u svim mjesnim zajednicama. Na taj način osigurat će se da hrana dođe do svakog korisnika koji iskaže potrebu za tim, odnosno do osoba koje se nalaze u kategoriji socijalno ugroženih skupina.

Konačan popis korisnika bit će poznat nakon što se usuglase evidencije Centra za socijalni rad Ljubuški, Crvenog križa Ljubuški i župe Humac - objašnjava Grbavac. Inače, riječ je o višemilijunskom projektu koji je jedinstven na području Zapadnohercegovačke županije, a spomenute institucije i udruge ugovor o provedbi projekta će potpisati na pet godina, s mogućnošću automatskog produljenja.

U ugovoru će biti jasno propisane obveze svakog od sudionika u ovom hvalevrijednom projektu. Treba napomenuti kako je ideja za projekt “Obroci za sve” nastala tokom prošlogodišnjeg lockdowna izazvanoga pandemijom koronavirusa, kada se vidjelo koliko je starijih i nemoćnih osoba zatražilo usluge volontera Crvenog križa. Naime, tokom tih mjeseci volonteri Crvenog križa stavili su se na raspolaganje svim stanovnicima ovog grada koji nisu bili u mogućnosti otići do trgovina, apoteka…

I ovaj projekt “Obroci za sve” zamišljen je na sličnom načelu.