U periodu od 24. do 27.05.2022. godine u Sarajevu Odjel za zdravstvo Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca za Evropu organizovao je trening trenera iz oblasti Zdravlje u kriznim situacijama za balkanska nacionalna društva.

Cilj treninga bio je proširiti znanja i osnažiti vještine zdravstvenog osoblja u nacionalnim društvima kako bi pravilno i pravovremeno reagovali u kriznim siutacijama, a posebno onim koje predstavljaju rizik za zdravlje.

Na treningu su učestvovali predstavnici Crvenog krsta Crne Gore, Crvenog krsta Srbije, Crvenog krsta Sjeverne Makedonije, Crvenog krsta Albanije, kao i Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine. Ispred DCK BiH učešće su uzeli Medina Selimić i Bukejlović dr Jasmina.

Teme treninga bile su zdravlje u lokalnim zajednicama, kontrola epidemija i mobilizacija volontera i lokalnih zajednica u kriznim situacijama, Sphere standardi, procjena zdravstvenih potreba, WASH program (voda, sanitacija i higijena), odgovornosti zajednice u kriznim situacijama. 

U narednom periodu očekuje nas unapređenje rada iz Programa zdravstva i  još bolja koordinacija nacionalnih društava u regionu uz podršku MFDCKCP kao globalnog humanitarnog aktera.