Danas je u sjedištu Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine održan koordinacijski sastanak predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), ureda u BiH i Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.

Zdravlje u kriznim situacijama bila je glavna tema sastanka, gdje su svi prisutni istakli značaj razvijanja ove oblasti. Također potpisanim sporazumom o saradnji između IFRC-a i Svjetske zdravstvene organizacije nacionalna društva Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca i kancelarije SZO u državama predodredile su se zajedničkoj saradnji u oblasti zdravlja u krizama, prevenciji i kontroli epidemija i pandemija te podizanju svijesti stanovništva o značaju redovne imunizacije.

Dogovoreno je da će se u narednom periodu krenuti sa izradom zajedničkih projekata u oblasti javnog zdravlja, kao i razmjene ekspertize kroz različite aktivnosti.

Jedan od zaključaka sastanka bio je i konkretnija saradnja sa zdravstvenim vlastima u Bosni i Hercegovini, a u cilju razvijanja konkretnih planova akcije za zaštitu zdravlja u lokalnim zajednicama.

Na sastanku je takodjer bilo i riječi o zajedničkoj organizaciji Svjetskog dana zdravlja, združenoj press konferenciji, kao i aktivnostima za buduću saradnju.