Ženeva (ICRC) — Ništa ne može opravdati užasne napade koje je Izrael pretrpio prošlog vikenda. Naša srca su uz ljude koji su izgubili članove porodica ili su zabrinuti zbog svojih voljenih koji su uzeti kao taoci. Ponavljamo naš poziv za njihovo hitno oslobađanje i spremnost za humanitarne posjete. Ti napadi ne mogu zauzvrat opravdati neograničeno uništavanje Gaze. Strane ne smiju zanemariti svoje zakonske obaveze u pogledu metoda i sredstava za ratovanje.

Instrukcije koje su izdale izraelske vlasti stanovništvu grada Gaze da odmah napuste svoje domove, zajedno s potpunom opsadom kojom im se eksplicitno uskraćuje hrana, voda i struja, nisu u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

Kada vojne sile naređuju ljudima da napuste svoje domove, moraju se poduzeti sve potrebne mjere kako bi se osiguralo da stanovništvo ima pristup osnovnim potrepštinama poput hrane i vode i da članovi iste porodice ne budu razdvojeni.

Gaza je zatvoreno područje ograničene veličine i resursa. Ljudi nemaju gdje sigurno otići i mnogi, uključujući invalide, starije i bolesne, neće moći da napuste svoje domove. Međunarodno humanitarno pravo štiti sve civile, uključujući i one koji su ostali. Danas je nemoguće da stanovnici Gaze znaju koja područja će se sljedeća suočiti s napadom.

Međunarodni komitet Crvenog krsta/križa (MKCK/ICRC) povećava napore za osiguravanje pomoći koja može spasiti živote. Našim timovima će biti potrebne pauze "izmedju borbi" kako bi mogli raditi sigurno i efikasno. Uz vojnu opsadu, humanitarne organizacije, uključujući ICRC, neće biti u mogućnosti pružiti podršku tako masovnom raseljavanju stanovništva u Gazi. Potrebe su zapanjujuće, a humanitarne organizacije moraju biti u mogućnosti da povećaju operacije pomoći.

Ured ICRC-a u Gazi dobio je iste upute za odlazak, kao i druge međunarodne organizacije. Izuzetno smo zabrinuti za naše kolege i njihove porodice u Gazi. Ostajemo opredijeljeni da učinimo sve što možemo da pružimo humanitarnu zaštitu i pomoć stanovništvu u Gazi."