Ženeva (14.10.2023.) – Međunarodni pokret Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca užasnut je ljudskom patnjom koja se  odigrala protekle sedmice u Izraelu i Gazi. Civili - uključujući žene i djecu, starije osobe, te ranjene i bolesne - trenutno plaćaju najveću cijenu.

Ništa ne može opravdati užasne gubitke civila u Izraelu prošlog vikenda. Srce nam je uz ljude koji su izgubili članove porodice ili sa nestrpljenjem čekaju vijesti o najmilijim koji su nestali i koje bi trebali vratit bez odlaganja. Ipak, takva tragedija zauzvrat ne može opravdati neograničeno uništavanje Gaze.

Duboko smo uznemireni pozivom na izmještanje iz Gaze. Naši volonteri odbijaju da odu i napuste one kojima su najpotrebniji. Oni moraju biti zaštićeni kako bi mogli zaštititi druge.

Ljudska patnja se dešava na svim stranama i  to je uvijek poražavajuće. Smrt sina ili kćerke, brata ili sestre, roditelja je ljudska tragedija bez obzira gdje i kome se dogadja. Život civila mora biti zaštićen na svim stranama. 

U međunarodnom humanitarnom pravu – pravu oružanog sukoba – ne postoji hijerarhija u bolu i patnji. Ova pravila postoje kako bi pomogla da se sačuva humanost u najmračnijim trenucima i danas ih očajnički treba slijediti. Ona jesu i trebaju ostati naš kompas, koji osigurava da humanost uvijek stavljamo na prvo mjesto.

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca i Crvena Davidova zvijezda u Izraelu rade danonoćno na pružanju pomoći, uključujući hitnu pomoć i zdravstvene usluge ugroženima. Njihovo osoblje i volonteri svakodnevno rizikuju svoje živote kako bi spasili druge. Samo ove sedmice izgubili smo kolege iz oba nacionalna društva, koji su poginuli na dužnosti, obavljajući spasilački humanitarni rad. Ovo je tragičan podsjetnik na opasnosti s kojima se suočavaju humanitarni i medicinski radnici i izražavamo najdublje saučešće njihovim porodicama, prijateljima i kolegama. Ponavljamo naš poziv da humanitarni radnici moraju biti zaštićeni.

Pokret je posvećen nastavku pružanja zaštite i spašavanja života ljudima koji proživljavaju horor zbog nasilja koje je u toku. Da bi to učinili, naši timovi moraju biti u stanju da rade sigurno. Humanitarne organizacije moraju imati pristup da rade svoj posao kako bi ublažile rastuću ljudsku patnju.

Potrebe su zapanjujuće i nastavit će se povećavati ako se neprijateljstva nastave. Pozivamo sve strane da budu uzdržane, da se pridržavaju svojih obaveza prema međunarodnom humanitarnom pravu i da zaštite civile – što mora ostati u srži svega što radimo.“