Medjunarodni komitet Crvenog krsta/križa objavio je kako je oslobadjanje dvojice talaca tračak nade te kako im je laknulo što se mogu ponovo spojiti sa svojom porodicom nakon dvije sedmice agonije.

Saopćenje prenosimo u cjelosti: 

Oslobađanje dvojice talaca u Gazi danas je djelić nade. Izuzetno nam je laknulo što se mogu ponovo spojiti sa svojom porodicom nakon dvije sedmice agonije.

Međunarodni komitet Crvenog krsta/križa (ICRC) pomogao je da se olakša ovo oslobađanje transportujući taoce iz Gaze u Izrael, naglašavajući stvarni utjecaj naše uloge kao neutralnog aktera između zaraćenih strana. Hitno je potrebno više ovakvih humanitarnih akcija kako bi se još više porodica moglo ponovo spojiti. Mnogi još uvijek očajnički čekaju vijesti o svojim najmilijima.

MKCK nastavlja da poziva na hitno oslobađanje svih talaca. Spremni smo posjetiti preostale taoce i olakšati svako buduće oslobađanje nakon dogovora koji su strane postigle. Dok se drže u zatočeništvu, taocima se mora omogućiti da dobiju humanitarnu pomoć i medicinsku njegu. Mora im se dati prilika da kontaktiraju svoje porodice. Porodice odvojene od svojih najmilijih trpe agoniju bez obzira na kojoj se strani podjele nalaze. Naša posvećenost pomoći ljudima koji su kidnapovani, pritvoreni ili nestali je nepopustljiva.

Bitno je da zaraćene strane zadrže minimum humanosti čak i tokom najgoreg rata. Ljudi u Gazi se ne mogu držati da čekaju očajnički potrebnu pomoć. Bolnice su na ivici kolapsa, a porodice spavaju na otvorenom sa malo hrane i vode. Hitno pozivamo na pauzu u borbama i da se omogući ulazak humanitarne pomoći i prve pomoći. Svaki sat koji prođe bez pojačane pomoći znači još više patnje.