Dana 27.10.2023. godine u Atini je održan Konsultativni sastanak rukovodstva nacionalnih društava Evrope i centralne Azije, čiji je domaćin bio Grčki Crveni krst/križ i koji je organizovan uz podršku potpredsjednika MFDCKiCP za Evropu. Na sastanku su učestvovali predstavnici rukovodstva nacionalnih društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca iz regije Evrope i centralne Azije, predsjedavajuća Stalne komisije Pokreta (prisustvo online), direktor Regionalne kancelarije MFDCKiCP za Evropu sa saradnicima i predstavnicima Sekretarijata u Ženevi (prisustvo online), Delegacije klastera u Grčkoj kao i predstavnici Vlade Republike Grčke: zamjenik premijera i ministar za migracije i azil, te predstavnici Nacionalne opservatorije Atine.

Ispred Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine na sastanku su prisustvovali predsjednik Marko Sinanović i koordinator za međunarodnu saradnju Žaklina Ninković. Tom prilikom su ostvareni brojni kontakti sa kolegama iz sestrinskih društava CKiCP (Austrije, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Monaka, Sjeverne Makedonije, Srbije, Turske) kao i sa predstavnicima MFDCKiCP. Tokom sastanka se razgovaralo o važnim temama za rad Pokreta CKiCP i izazovima sa kojima se suočavaju nacionalna društva u ovoj regiji kao i na globalnom nivou: klimatske promjene, revizija Ustava MFDCKiCP, provedba obaveza iz Tbilisija, lokalizacija, jačanje anticipatorne humanitarne akcije.

Tokom sastanka je naglašena važnost umrežavanja nacionalnih društava, razmjena iskustava i dobrih praksi, pružanje međusobne podrške i saradnja sestrinskih društava, te je naglašeno da će Principijelna humanitarna akcija biti u fokusu Statutarnih sastanaka Savjeta/Vijeća delegata i 34.Medjunarodne konferencije koju će biti održani 2024. godine u Ženevi. Takodje je predloženo da naredni Konsultativni sastanci rukovodstva nacionalnih društava CKiCP za Evropu i centralnu Aziju budu održani u Istanbulu 2024. godine i u Monaku 2025. godine.